לפני שבוע בדיוק נפתחה שנת הלימודים תשפ"ג במוסדות החינוך במודיעין, אולם למרות ההתרגשות הרבה, עבור מאות הורים ותלמידים, בעיקר בשכבות הצעירות של בתי הספר היסודיים, פתיחת השנה הייתה מקרטעת ומתסכלת.
הסיבה: מדיניות שלטענת ההורים מתווים העירייה ומשרד החינוך, המונעת ריווח של כיתות הלימוד וצמצום מספר התלמידים בגני הילדים ובכיתות א'‑ג'.
כדי להביע את מחאתם בנושא, התארגנו בשבועות האחרונים הורים רבים, והגיעו בימים שקדמו לפתיחת שנת הלימודים לבניין העירייה כדי למחות על המצב, כחלק ממאבק ארצי של הורים, שכותרתו ‑ "מחאת הסרדינים".
שכונת כרמים: 39 תלמידים
בולטת במיוחד מחאתם של הורים לתלמידי שכבת כיתה ג' באחד מבתי הספר היסודיים בשכונת כרמים בעיר.
מדובר בעשרות תלמידות ותלמידים, שבשנת הלימודים הקודמת למדו בשתי כיתות ב' בית הספר, שבכל אחת מהן היו קצת יותר מ־20 תלמידים.
במהלך חודש מאי האחרון, בעיצומו של תהליך הרישום לשנת הלימודים תשפ"ג, עודכנו ההורים כי בעקבות עזיבה של חלק מהתלמידים, ייתכן ושתי כיתות ב' יאוחדו לכיתת ג' אחת, הודעה שהתקבלה בכעס בקרב ההורים. "במשך השנתיים הראשונות נהנינו מכיתות דלילות, ואז, רגע לפני הקיץ, אמרו לנו שיהיו כנראה 39 ילדים העולים לכיתה ג' בגלל אותו שינוי דמוגרפי, ונתנו לנו להבין שתהיה כיתה אחת", מספרת אחת האמהות. "הודענו שאנחנו לא מסכימים לכך. מנהלת בית הספר תמכה בנו, וגם המפקחת האזורית אמרה שיהיו שתי כיתות, וכך העברנו את החופש בהבנה שיש לנו שתי כיתות ג'".
הודעה ברגע האחרון
התפנית השלילית בעלילה מבחינת ההורים והתלמידים התרחשה יומיים בלבד לפני תחילת שנת הלימודים.
"קיבלנו הודעה שמאחדים את הכיתות, ולהבנתי גם בית הספר עצמו קיבל את זה בהפתעה. זה היה שוק", מספר אחד ההורים.
"מאחר ואנחנו בקשר מצוין עם הצוות החינוכי, נוצרה אי־נעימות גדולה כשהחלטנו למחות על כך, וכואב לנו ממש על בית הספר שלנו, ועל ההנהלה שרצתה לפתוח שתי כיתות קטנות במקום כיתה אחת גדולה וצפופה". לטענת ההורים, המהלך בוצע על ידי העירייה רגע לפני פתיחת השנה כדי לסכל אפשרות להתנגדות או מחאה מצידם.
"זה אחד הדברים שהביאו אותנו להפגין ביום חמישי מול בניין העירייה, אבל אני חייבת לומר שלא באמת קיבלנו התייחסות מהעירייה או מוועד ההורים העירוני, שדי התייצבו לצד העירייה", מספרת אם לאחד התלמידים. "בהנהגת ההורים הסבירו שהעירייה רוצה בטובתנו, אבל ברור שמופעלים על כולם לחצים וזה מכעיס".
"הורים אדישים"
כמה מהורי התלמידים, שארגנו השבתה של שעת לימודים ביום הלימודים הראשון, מתוסכלים לא רק מהתייחסות העירייה, אלא גם מכך שהם לא זוכים לתמיכה של הורי השכבה ושאר כיתות בית הספר.
"ההורים אדישים ברובם, מתנהגים כעדר כבשים, ואנחנו קומץ של הורים שלא מסכימים שזה יקרה, אבל נתקלים בהמון קשיים", אומרת אחת האמהות. "יש ילדים שחזרו הביתה אחרי היום הראשון ואמרו שזה היה קשה, ושהם לא הצליחו לשמוע את המורה, וזה ברור כי יש 39 תלמידים בכיתה".
על האפשרות להעביר את בתה לבית ספר אחר, אומרת אחת האמהות: "עברה במוחי המחשבה לעשות את זה, אבל אני לא ממש רוצה את זה. יש צוות מקסים, האח שלה לומד שם, ובפועל אין לי אופציות אחרות בשכונה שלנו כרגע.
"מתסכל מאוד שההורים חוששים למחות. אני לא מצליחה להבין את זה, אלה הילדים שלנו, החינוך שלהם הוא הדבר הכי חשוב. אי־אפשר לשבת בשקט כמו שמבקשים מאיתנו, זה לא הגיוני".
שכונת הנחלים: איחוד גנים
עם בעיה דומה מתמודדים בימים אלה גם הוריהם של עשרות ילדי גן חובה הפועל במסגרת החטיבה הצעירה של אחד מבתי הספר היסודיים בעיר. זאת בעקבות החלטה שהתקבלה בעירייה לפתיחה של כיתת גן אחת במקום שתיים, כפי שהובטח להורים.
מדובר במסגרת חינוכית הפועלת במספר מוסדות חינוך במודיעין, וכוללת שילוב של ילדי גן חובה בגן הנמצא בתוך בית הספר, כשבמקרים רבים יש לילדי הגן אחים גדולים בבית הספר.
לטענת ההורים, למרות שכבר בחודש מאי שעבר היה ברור להם כי לגן נרשמו 39 ילדים המתגוררים בשכונה הסמוכה לבית הספר, הם קיבלו רמזים לכך שאין בכוונת העירייה לפתוח שני גנים במוסד החינוכי.
"במהלך הקיץ הבנתי, כמי שמאוד מעורבת במה שקורה, שיש 39 ילדים שרוצים להירשם לגנים, ולכן הם היו אמורים להיות מחולקים לשתי כיתות גן", מספרת אחת האמהות. "בשלב מסוים, עוד במהלך חופשת הקיץ, הבנו שהתקבלה הוראה מהעירייה שלא לפתוח שני גנים, ולהביא לפתיחה של גן אחד עם מקסימום של ילדים".
לטענת ההורים, מטרת מינהל החינוך בצעד זה הייתה לפתוח גנים במוסדות חינוך אחרים, בעיקר בשכונות שבהן אין מספיק ילדים בגילאי גן חובה, כדי שגם בהם תהיה פעילות טרום בית ספרית במסגרת חטיבה צעירה.
"בשיחות עם הורים שנרשמו לגן בבית הספר שלנו, הבנו שזה המצב", מספרת האם, "אחרי שאותם הורים קיבלו ממינהל החינוך הודעה שהעבירו אותם לבית ספר אחר. כשהבנו לאן זה הולך, פנינו לבתיה שוכן, ראש מינהל החינוך, ביקשנו לדבר איתה על הנושא, אבל לא קיבלנו שום מענה".
כמו הורי בית הספר בשכונת כרמים, מספרים הורי ילדי החטיבה הצעירה, כי אנשי בית הספר היו ערוכים לפתיחה של שתי כיתות גן.
"אמרו לנו בפירוש שהם ערוכים לפתיחה של שני גנים, מבחינת צוותי החינוך והמתקנים", מספרים ההורים.
אחת האמהות, שפנתה לוועד ההורים וביקשה סיוע מול מינהל החינוך, מספרת: "הבנו שזו אג'נדה שהעירייה מקדמת עם משרד החינוך, ושבעירייה לא רוצים לסגור כיתות בגלל מחסור בתלמידים, ולכן מנתבים ילדים לבתי ספר אחרים, ואז יוצרים כיתות צפופות במקום אחר. עשינו שמיניות באוויר כדי לטפל בנושא, אבל זה לא הצליח, ומה שקרה הוא שיש הורים שגרים בשכונה בה יש גן במרחק הליכה מהבית, ובגלל המדיניות צריכים להסיע את הילדים למקום אחר.הכל מתחיל ונגמר בהחלטה של מינהל החינוך ושל ראש העירייה, וזה בעייתי, במיוחד כשקשה לכולנו להילחם במערכת, וכל הפוליטיקה והאינטרסים הם על הגב של הילדים שלנו".
כעס ההורים על הצפיפות בגני הילדים ובכיתות הלימוד בבתי הספר היסודיים, במיוחד בקרב תלמידים העולים לכיתה א', הביא בשבוע שעבר עשרות רבות של הורים וילדיהם לצאת ולהפגין במחאה על המצב בשטח.
"יש לי ילדה עם צרכים מיוחדים שהייתה בגן תקשורת, עם 15 ילדים בגן, ועכשיו היא עם עוד 38 ילדים בכיתה. זה שינוי קיצוני ובלתי הגיוני"
ביום רביעי שעבר, יממה לפני יומה הראשון של שנת הלימודים, הגיעו עשרות הורים לתלמידים ממספר בתי ספר בעיר, בראשם בתי הספר "משואת נריה" בשכונת השבטים ו"עידנים", והפגינו מול בניין העירייה בדרישה לפתור את מצוקת הצפיפות בכיתות בתי הספר היסודיים.
המפגינים הניפו שלטים וביקשו להיכנס ללשכת ראש העירייה, אולם סורבו.
בשלב מסוים ניסו חלק מהמפגינים להיכנס ללובי הכניסה לבניין העירייה, אולם נבלמו על ידי המאבטחים, ובמקביל הוזעקה למקום ניידת משטרה, שאנשיה ביקשו מההורים הכועסים לעזוב את מתחם העירייה.
גם דקות ארוכות לאחר שנמנעה כניסתם לבניין והם הורחקו לרחוב סמוך, המשיכו הורי התלמידים להביע מחאה ולדרוש מפגש עם אנשי אגף החינוך, דבר שלא קרה.
"יצאנו מהאירוע בתחושה לא נעימה", אומרת רחל חזן, אחת האמהות. "כל מה שקורה, ובמיוחד היחס מצד העירייה, מאוד מתסכל, במיוחד שבעירייה דואגים לפמפם כל הזמן כמה חשוב נושא החינוך בעיר, אבל כרגע זה לא מרגיש לנו ככה".
שכונת הפרחים: אין מקום לכולם
אם לא די בכל אלה, ביום פתיחת השנה, עם כניסת התלמידים לכיתות א', גילו הורי אחת הכיתות בבית הספר עידנים כי בית הספר כלל לא נערך לקליטת מספר גדול כל כך של תלמידים.
תמונה שהפיצו הורים המחישה את המצב העגום: ביום הראשון ללימודים לא היו מקומות ישיבה לכל תלמידי הכיתה, ובעוד חלק מהתלמידים ישבו לצד שולחנות, נאלצו כמה מחבריהם לשבת על כיסאות לצד הקיר.
אם שבתה למדה בשנה שעברה בגן מיוחד לילדים עם קשיי תקשורת, חוששת מאוד מקשיים שבהם תיתקל בתה בשנת הלימודים הקרובה: "ברישום לכיתות א' לפני הקיץ הבטיחו לנו כיתות מרווחות, אבל ביום חמישי שעבר גילינו שזה לא קרה. יש לי ילדה עם צרכים מיוחדים שהייתה בגן תקשורת, עם 15 ילדים בגן, ועכשיו היא עם עוד 38 ילדים בכיתה. זה שינוי קיצוני ובלתי הגיוני. כל מה שעמלו עליו בשנה שעברה נהרס, אי־אפשר ללמוד ככה".
תגובות
מהעירייה נמסר: "לגבי הכיתה בבית ספר עידנים ‑ בכיתות הלימוד של החטיבה הצעירה אין כיתות המיועדות ללימוד של כיתה מלאה. ביום הראשון ללימודים, בשעה הראשונה של הלימודים, נערך בכיתה מפגש לכל התלמידים, ולכן מספר השולחנות הותאם למספר התלמידים ששהו בחדר. לאחר המפגש הכיתה מתחלקת לקבוצות וכך מתקיים יום הלימודים כל השנה.
"יש ילדים שחזרו הביתה אחרי היום הראשון ואמרו שזה היה קשה, ושהם לא הצליחו לשמוע את המורה, וזה ברור כי יש 39 תלמידים בכיתה צפופה"
"לגבי בית הספר בשכונת כרמים ‑ בשבוע האחרון של חודש אוגוסט הודיעו הורים לתלמיד בשכבה כי בנם לא ימשיך ללמוד בבית הספר ובהתאם להנחיות משרד החינוך, צומצם מספר הכיתות בשכבה משתיים לאחת. עם זאת לבקשת העירייה, משרד החינוך הגדיל את שעות הריווח של הכיתה, כך שבמרבית השבוע היא לומדת בשתי קבוצות, עם שני מורים. לגבי בית ספר דורות, כל מי שביקש להירשם לחט"צ דורות, שובץ בסופו של תהליך בבית הספר.
בנוסף, כל הורה שמבקש להיפגש עם נציגי מינהל החינוך יוכל להיפגש עימם".
יו"ר הנהגת ההורים, אייל כהן, מסר: "הבעיה הדמוגרפית בעיר ידועה לכולם. ההחלטה לסגור כיתה או בנושא כמות התלמידים בכיתה היא של משרד החינוך והתפקיד שלנו כהנהגה הוא לעשות הכל היכן שניתן כדי לתת מענה במקרים בהם נוצר מצב שכיתה נסגרת וכמות התלמידים בכיתה הופכת להיות חריגה. חשוב להבין שלעיתים הדבר יכול לקרות מבלי שצפינו זאת מראש.
קראו גם:
לראיה לכך, ערב פתיחת שנת הלימודים פנינו לראש העיר למתן פתרון לכיתות הצפופות ואחרי התערבות שלו קיבלנו מענה כמעט מלא לכל הפניות".
ממשרד החינוך נמסר: "המחוז מסייע רבות לעיריית מודיעין באמצעות שעות תגבור רבות מעבר לתקן הקבוע בחוק".