מאות מתושבי מודיעין ושאר יישובי הסביבה, נוהגים בתקופה האחרונה לערוך, קניות של מוצרי מזון ומצרכים אחרים בכפרים הפלסטיניים הממוקמים במרחק של קילומטרים בודדים מצפון לעיר, לפעמים אפילו בתדירות של אחת לשבוע.
על אף הסכנה הברורה מפני ביצוע מעשי טרור, נראה כי המגמה המדאיגה מתרחבת בשבועות האחרונים, ואם להסתמך על שיח בחלק מהרשתות החברתיות בעיר, נראה כי עוד ועוד תושבים מהאזור מוכנים לקחת את הסיכון, כדי לקנות מוצרי בשר או ירקות ופירות במחירים זולים בהרבה, או לתקן את רכביהם במוסכים באותם הכפרים, ולהישאר בסוף החודש עם הרבה יותר כסף בחשבון הבנק.
הסיבה: יוקר המחיה
לדברי תושבים במודיעין, ליוקר המחיה שעולה בחודשים האחרונים יש קשר ישיר להחלטה לקפוץ מעת לעת לאחד הכפרים ולרכוש מוצרי מזון מוזלים, וחלק מהם טוענים כי אם המצב במשק לא ישתפר, הם מעריכים כי תושבים רבים נוספים מהעיר ומהאזור יצטרפו גם הם למסעות הקניות בכפרים.
"אין הבדל גדול בין לנסוע ממרכז העיר לישפרו סנטר או לכפרים מעבר למחסום הצבאי באזור בנימין", אומר חיים לוגסי, תושב העיר, "אבל יש כמובן הבדל אדיר בכסף שנשאר לך בכיס אחרי קניות בכפרים. אין מה לומר או להשוות, הכל זול שם הרבה יותר, ומדובר באותם מוצרים ומותגים, אז למה לשלם פי שניים על מוצרי מזון בסיסיים".
ואכן, הנסיעה ממרכז מודיעין או מכל אחד מהיישובים הקהילתיים הסמוכים לצומת שילת בכניסה הצפונית לעיר על כביש מספר 433, אל מחסום הצבא ביציאה לכביש מספר 446 לכיוון שטחי המועצה האזורית מטה בנימין, נמשכת דקות ספורות בלבד, רבע שעה במקרה של פקקים במעבר במחסום.
המיקום: נעלין ודיר קאדיס
מאחר והמעבר במחסום חופשי ומוביל לאיזור בנימין ומשם ליהודה ושומרון, ליישובים ישראליים וליישובים הנמצאים בשליטת הרשות הפלסטינית, אין כל עיכוב לחולפים ברכב במחסום, בוודאי אם מדובר ברכב עם לוחית זיהוי צהובה, השייך לישראל.
נסיעה של חמש דקות בלבד מהמחסום מובילה לצומת דרכו אפשר להגיע לשניים מהיישובים המועדפים על הלקוחות הישראלים תושבי מודיעין ואזור השפלה ‑ נעלין ודיר קאדיס.
נעלין נחשב לחלק מנפת רמאללה ואל‑בירה, ונסיעה קצרה בכביש הראשי של היישוב מובילה אל "גן עדן" של ממש מבחינת הלקוחות הישראלים: חנויות לממכר מוצרי מזון, ירקות, פירות, בשר ועופות, במחירים הזולים בעשרות אחוזים מאלה המוצעים למכירה שלושה קילומטרים משם, במתחם הקניות של צומת שילת.
מי שאינם חוששים, יכולים לנסוע על כבישי היישוב ולהגיע בקלות לקניון המקומי, או לאחת מחנויות הרהיטים או הצעצועים שנחשבות מבוקשות ביותר.
מבחר גדול של חנויות למוצרים שונים אפשר למצוא גם בדיר קאדיס, ובעיקר חנות למוצרי חשמל ואלקטרוניקה, אלא שהעובדה כי הנסיעה אל מתחם הקניות כוללת דקות ארוכות של תנועה בשביליו המפותלים של הכפר, מרתיעה רבים מלהגיע למקומות אלה.
האזהרה: שילוט בולט
דבר נוסף שאינו עוצר את המגיעים מאזור מודיעין ויישובי הסביבה לקניות בשטח יישובים אלה, הוא שלטים גדולים וברורים המוצבים בכבישי הגישה ליישובים, בהם מצוין, בצורה בולטת וברורה, כי מדובר בשטחים הנמצאים בשליטת ובאחריות הרשות הפלסטינית, וכי לתושבי ישראל הכניסה אסורה בהחלט.
אייל רחמני: "כמעט בכל פעם שאני קופץ לקניות אני רואה ישראלים, ולוחיות זיהוי צהובות נוסעות פה חופשי על הכביש, לצד הרכבים המקומיים"
בכניסה ליישוב נעלין, מטרים ספורים מחנות הפירות והירקות, המאפייה המקומית והמוסך הגדול, בולט לעיניים שלט גדול, בו רשום באותיות לבנות על רקע אדום בוהק, כי מדובר בשטח בשליטה של הרשות הפלסטינית, וכי אסורה הכניסה לאזרחי ישראל.
גם זה לא מונע מזה שבועות ארוכים מאייל רחמני, תושב מודיעין, להגיע למקום ולעשות כמעט בכל שבוע קניות במקום.
"אני לא חושב שיש סכנה יוצאת דופן במקום הזה, ברצינות שלא, ושלטים כאלה שמדגישים כי מדובר בשטח הרשות הפלסטינית יש לאורך כל כביש מספר 446 מהרגע שעברת את המחסום, אז לא ניסע בכביש?", אומר רחמני. "כל מי שיגיע לכניסה לנעלין, וגם ייכנס קצת פנימה, לרחוב הראשי, יגלה מהר מאוד שהוא לא היחיד ממודיעין או מישראל שבא לפה. כמעט בכל פעם שאני קופץ לקניות אני רואה ישראלים, ולוחיות זיהוי צהובות נוסעות פה חופשי על הכביש, לצד הרכבים המקומיים".
רחמני, כמו רבים אחרים, מגיע לנעלין על מנת לרכוש מוצרי מזון במחירים זולים.
"אני קונה תותים בערימות ומשלם גג עשרה שקלים לקילו, כשבכל סופר אני משלם פי שלושה או פי ארבעה, אז מבחינתי זה שווה", הוא מסביר.
"אותו הדבר בקצביות שלהם, או במאפיות, שם אתה מקבל סחורה טרייה, שנאפית ונעשית במקום, והריח מדהים, אז כן, זה שווה קפיצה קטנה מהעיר, או אפילו לעמוד כמה דקות בפקקים מצומת שילת לנעלין".
הקירבה: שש דקות
גם רוני להט, תושב מודיעין, מספר כי הוא נוהג להגיע לכפרים הערביים הסמוכים לעיר, כולל לנעלין, ולבצע שם קניות.
"נעלין היא אטרקציה, כי הכפר יושב על הכביש, ותוך שש דקות אתה שם מהרגע שאתה יוצא ממודיעין בצומת שילת", אומר להט. "ובאמת, אני אף פעם לא לבד פה, כמעט תמיד יש רכב עם לוחית זיהוי ישראלית שחונה ליד איזו חנות, ואם לא, ואני קצת חושש, אני מחכה כמה דקות ברכב, ומישהו מגיע".
על אף שמדובר בכפר הנמצא בשליטה של הרשות הפלסטינית, והוא עלול להיות קורבן לפיגוע טרור, להט לא מוטרד.
"קצת קשה להסביר למי שלא מגיע לפה או גר בסביבה, ואולי ההשוואה לא ממש מתאימה, אבל מבחינתי, מבחינת התחושת האישית, זה כמו שמישהו הולך לקנות חומוס בעיר העתיקה בלוד ‑ גם שם יכול לקרות לו משהו".
השיטה: נפגשים בכניסה
לאחרונה, עם התרחבות התופעה של הגעת תושבי מודיעין והסביבה לכפרים הערביים באיזור, התגברה גם ההתנגדות לתופעה, דבר הבא לידי ביטוי ברשתות החברתיות.
חיים אמציה: "מי שנוסע לשם שם את נפשו בכפו, ולא חסר שיבוא יום אחד איזה בחור מוסת, ולא צריך הרבה, רק סכין או מברג, והוא יעשה פיגוע שיזעזע את כל המדינה"
באחת הקבוצות המוכרות במודיעין הת פתח השבוע דיון בנושא, כשאחד הכותבים רשם, לשאלתה של תושבת העיר באיזה כפר ערבי ממליצים תושבי העיר לערוך קניות: "ההמלצה שלי היא שקודם כל תכיני צוואה, ובסוף תכתבי שהיית חסכנית ורצית לחסוך כמה שקלים כי אצל האויבים הכל זול".
תושבת אחרת, שנוהגת לבצע קניות בכפרים הסמוכים לעיר, כתבה המלצה: "אני עושה קניות בכפר לובן, ולא ביתר הכפרים, כי הם מסוכנים מהרגיל. קונה פירות וירקות בלאדי, אבל הרבה פעמים נצבט הלב לראות את החיילים מפטרלים באיזור, ואנחנו מנגד נותנים פרנסה לערבים שברגע אחד יכולים להפוך לאלימים, תלוי בדרשה של המואזין".
אחד מתושבי מודיעין עילית, הנוהג להגיע לכפר דיר קאדיס שאת בתי המגורים בשטחו אפשר לראות מעירו, מספר כי הוא נוקט באמצעי זהירות.
"יש בכפר מוסך שאני מטפל בו בבעיות דחופות שיש לי ברכב, ויצרתי קשר טוב עם בעל המוסך, ככה שאני מתקשר אליו והוא שולח עובד שלו עם כלים לכניסה לכפר, ושם, בכביש ראשי יחסית, הוא מטפל לי ברכב", מספר האיש. "זה הרבה יותר בטוח מבחינתי, יש תנועה ערה על הכביש, והסיכוי שיהיה בלגן קטן יותר. חוץ מזה אני באמת חושב שיש פה מערכת יחסים משותפת, ושני הצדדים רוצים לחיות בצורה טובה יותר ‑ אנחנו לשלם פחות על שירותים ומוצרים, והם מחפשים להתפרנס, אז ככה זה עובד".
המחיר: חותכים בחצי
לתחושה זו שותף גם תושב נוסף ממודיעין, שביקש להתראיין בעילום שם, שמספר כי הוא נוהג להגיע לאחד מכפרי האיזור, לערוך בהם קניות, וגם לשטוף את רכבי המשפחה.
קראו גם:
"אנחנו באמת מרגישים שזה לא משהו מסוכן, כנראה בגלל שהכפרים הערביים והיישובים הישראלים ממוקמים זה לצד זה", מנסה האיש להסביר. "אני מגיע כדי לעשות קניות של ירקות טריים, ואתה מרגיש את זה, שהם הגיעו מהשדה, וכן, אני גם שוטף פה את הרכב על הדרך. שטיפה פה עולה 20 שקלים, חצי ממה שעולה לי בתחנת דלק במרחק של שני קילומטר מהכפר".
לדבריו, יוקר המחייה והעלאת מחירי המוצרים במהלך החודשים האחרונים, הם בהחלט גורם לכך שהוא ימשיך ויגיע לכפרים הערביים כדי לערוך בהם קניות.
"אם עולה לי פחות, למה שלא אקנה איפה שכדאי לי, ובקצבייה בכפר אתה רואה בשר בקר שנשחט במקום. מרגישים שזה טרי, ועל פילה או אנטריקוט אתה משלם פה הרבה פחות, באופן משמעותי".
המסקנה: "הם משוגעים"
"שמעתי על אנשים שנוסעים לנעלין ודיר קאדיס לעשות קניות בזול, ואני חושב שהם משוגעים", אומר חיים אמציה, תושב מודיעין. "מי שנוסע לשם שם את נפשו בכפו, ולא חסר שיבוא יום אחד איזה בחור מוסת, ולא צריך הרבה, רק סכין או מברג, והוא יעשה פיגוע שיזעזע את כל המדינה. כל אחד עושה את החשבון שלו, ומחליט לגבי מעשיו, רק שלי זה נראה מטורף לגמרי, בטח בימים מתוחים שכאלה".
מהמשטרה לא נמסרה תגובה.
כפרים במספרים
נעלין
מספר תושבים: 4,950
מה באים לקנות: מאפייה, פירות וירקות, מוסכים
דיר קאדיס
מספר תושבים: 1,950
מה באים לקנות: פירות וירקות, מוצרי חשמל, רהיטים
שיבתין
מספר תושבים: 1,000
מה באים לקנות: פירות וירקות, מאפייה