ממצא ארכיאולוגי יוצא דופן, המתוארך על ידי אנשי רשות העתיקות לתקופה הביזנטית, לפני כ-1,500 שנה, נמצא ביום שבת האחרון במהלך הפנינג סביבתי מיוחד שאורגן על ידי החברה להגנת הטבע ועמותת "תושבים משפיעים במודיעין", הפועלת לשמירה על הטבע והסביבה מסביב לעיר הצומחת.
מי שאיתרו את הממצא - חרס עתיק ששימש כידית להחזקת נר שמן - היו בני משפחת לביא מהיישוב צור יצחק, שהגיעו לגבעות הדרומיות של מודיעין כדי לקחת חלק באירוע, בו השתתפו למעלה מ-4,500 אנשים, רובם הגדול תושבי מודיעין.
בני משפחת לביא, כמו אלפי המטיילים האחרים, טיילו בשטח הפתוח, התרשמו מהאתרים הארכיאולוגיים העתיקים ומהטבע הפתוח המקיף את העיר, וגם למדו מאנשי תושבים משפיעים במודיעין שהציבו עמדות הסברה לאורך מסלול הטיול, על חשיבות שמירת הטבע ועל המאבק נגד סלילת כביש על עמק הצבאים מצפון לעיר.
במהלך אחד הסיורים, הבחינו בני משפחת לביא בחתיכת חרס שבלטה מעל פני האדמה.
דורון, אב המשפחה, הרים את החפץ וגילה כי מדובר בחתיכת חרס מעוטרת, דבר שלא הותיר ספק בנוגע לחשיבותו של הממצא.
במעשה של אזרחות טובה יצר דורון קשר עם אנשי רשות העתיקות ומסר לידיהם את החפץ, שהועבר מיד לבדיקה במעבדות הרשות.
בחינת הממצא על ידי ד"ר איתמר טקסל, ראש ענף התמחויות קרמיות ברשות העתיקות, העלתה כי מדובר בקצה עיטור של ידית נר מהמאה ה-6 או ה-7 לספירה.
מנהל רשות העתיקות, אלי אסקוזידו, הודה לבני משפחת לביא על האזרחות הטובה, והסביר מדוע החפץ נמצא בקלות יחסית: "גשמי הסופה ברברה שניתכו על האדמה בעוצמה העלו אל פני השטח ממצאים עתיקים. אנחנו קוראים לציבור לגלות ערנות, ואם מוצאים ממצא קדום, להשאיר את החפץ במקומו ולקרוא לרשות העתיקות, משום שההקשר המדויק שבו נמצא החפץ מספק מידע רב ערך למחקר".
פעילי הסביבה בעיר התלהבו גם הם מהממצא, והם טוענים כי מדובר בהוכחה נוספת לחשיבות השמירה על הסביבה.
קראו גם:
"אם אחרי 1,500 שנים מטיילים בגבעות מוצאים חפץ שכזה בקלות יחסית, אז סימן שיש פה עוד המון אוצרות שמחכים לגילוי", אומרים הפעילים, "וזו סיבה מספיק טובה שלא להרוס את הטבע סביבנו, לבנות ולסלול כבישים".