פרויקט מיוחד של עמותת "מטב", החברה הגדולה בישראל לשירותי סיעוד, טיפול ורווחה, העוסק במתן עזרה לקשישים בעלי חיות מחמד, זוכה להצלחה רבה בתקופה האחרונה, בעיקר נוכח הימשכות מגיפת הקורונה. הדבר משפיע מאוד על מצבם הנפשי והפיזי של קשישים המבלים שעות ארוכות לבדם, כשלעתים היצור החי היחיד שמארח להם לחברה הוא בעל החיים שלהם, כלב או חתול.
קראו גם:
כיף לקום בבוקר
שמו של המיזם, "חברים לעת זקנה", נולד מתוך הצורך לסייע לקשישים להפיג את בדידותם, ואמנם החל לפני כעשור בשיתוף פעולה של עמותת מטב עם משרד החקלאות והמשרד לשוויון חברתי, אבל צבר תאוצה בשנה וחצי האחרונות, כשמאות מתנדבים בכל רחבי הארץ, רובם הגדול סטודנטים, התגייסו למטרה החשובה.
העיר מודיעין, שבתחומה אלפי קשישים, זכתה בחודשים האחרונים לקפיצה משמעותית בכל הקשור לפעילות המיזם בתחומה, ומספר זוגות קשישים נהנים מהסיוע אותו הם מקבלים, בין פעם אחת למספר פעמים בשבוע.
"הפרויקט הוקם במקור על ידי ג'וינט ישראל, שהעבירו את התפעול והניהול למטב, והמטרה היא לעזור לקשישים לגדל את חיות המחמד, כי הן הדבר הכי משמעותי עבור רבים מהם", מסבירה מנהלת הפרויקט, ויקה מינקוביץ־מועלם. "בזכות הכלבים, הקשישים היקרים קמים בכל בוקר. הכלבים האלה מראים להם חיבה. בזכותם הם יוצאים מהבית לסיבוב, וכמובן שזאת נשמה שגורמת לשמחה בבית. העזרה לקשישים רלוונטית מאוד בתקופת הקורונה, ולא רק לקשישים עריריים, כי בשנה האחרונה יש פחות תקשורת עם בני משפחה קרובים, והקשר של חלק גדול מהקשישים עם יקיריהם הוא בעיקר מרחוק, ולכן לבעלי החיים יש חשיבות רבה".
עוגה לחג
מתנדבי פרויקט חברים לעת זיקנה הם לרוב סטודנטים, המקבלים הטבות על התנדבותם בפרויקט, ובני נוער שהביקור אצל הקשישים נחשב להם כפרויקט מחויבות אישית ותרומה לחברה בבית הספר.
המתנדבים מגיעים לבית הקשישים אחת לשבוע או לפי הצורך, מוציאים את הכלב או החתול לטיול, לוקחים אותו לביקור אצל הווטרינר במקרה הצורך ואף יושבים ומדברים עם הקשישים.
החיבור המיוחד בין צעירים, שגילם הממוצע 27, עם הקשישים, שרבים מהם נושקים לשנות ה־80 לחייהם, מייצר מערכת יחסים מיוחדת.
"פרט לעזרה בטיפול בבעלי החיים, נוצר קשר בין דורי בין המתנדבים לקשישים, משהו שהוא משמעותי מאוד לכל הצדדים", אומרת מינקוביץ־מועלם. "הקשר הזה, כך למדנו, נמשך מעבר לביקורים השוטפים והעזרה בבית, ונרקמות ממש מערכות יחסית, ולקראת ראש השנה עשינו פעילות שבמסגרתה כל מתנדב הגיע עם עוגת דבש לבית הקשיש. זה נפלא".
"משפר את הטיפול"
הטיפול של אנשי מטב ומתנדבי חברים לעת זיקנה לא מסתיים גם כאשר הכלב מת או כשבעליו עוברים לדיור מוגן.
"יש חיבור קבוע של המתנדבים, גם אחרי שהכלבים אינם עם הקשישים. אנחנו שם לכל צורך", מספרת מינקוביץ־מועלם.
לדבריה, המציאות שאליה נחשפים המתנדבים בביקורים בבתי הקשישים, מסייעת לאנשי מטב לשפר את איכות הטיפול הכללי בקשישים.
"יש קשישים שלא מודים שהם בודדים והם זקוקים לעזרה, ובאמצעות הסיוע של המתנדבים עם הכלבים אנחנו מגיעים למידע חשוב כמו מחסור במזון או כל צורך אחר", מסבירה מינקוביץ־מועלם. "כך יוצא שקשישים בעלי כלבים זוכים גם לסיוע בנושא מיצוי זכויות או חיבור לתרומות מזון או לעובד סוציאלי אם יש צורך. המוטו שלנו הוא שכל אדם בגיל הזיקנה זקוק לעזרה, ואנחנו נשמח לעזור, ואנחנו שם לכל נושא, ונשמח כמובן לקלוט מתנדבים שגם עבורם זו משימה חשובה ומשמעותית, כמי שמשפיעים על חיי היומיום של הקשיש ובעל החיים שלו. הקיץ והחגים זו בהחלט תקופה בה אנו זקוקים למתנדבים".
גם לונה מבלה
שושנה (76) ושמעון (79) שצמילר ממודיעין הם זוג המסתייע מזה כשנה בשירותי המתנדבים של הפרויקט.
שושנה שצמילר: "זה טוב לסטודנטיות, כי הן מקבלות הטבות על הפעילות, וזה טוב לנו, כי אנחנו ולונה נהנים כשהן באות. הכלבה ממש מחכה להן"
לבני הזוג יש כלבה מעורבת קטנה בת שמונה העונה לשם לונה, שהובאה לביתם על ידי נכדיהם ומאז הפכה לחלק בלתי נפרד מחייהם של בני הזוג.
"הבת שלנו קישרה בינינו לבין המתנדבים המקסימים של חברים לעת זיקנה לפני שנה בערך, ומאז הגיעו אלינו לא מעט מתנדבות. זו יופי של עסקה, טובה לכולם", מספרת שושנה. "זה טוב לסטודנטיות, כי הן מקבלות הטבות על הפעילות, וזה טוב לנו, כי אנחנו ולונה נהנים כשהן באות. הכלבה ממש מחכה להן.
"הבנות הנחמדות שמגיעות אלינו לא רק מסתובבות עם לונה, אלא גם יושבות ומשוחחות איתנו, ואנחנו לומדים עליהן והן עלינו, וזה עושה טוב לשני הצדדים.
"בעלי שמעון הוא פרופסור לכימיה והוא עוזר לא מעט פעמים לסטודנטיות במאמרים ובעצות חשובות. זו ממש עסקת חבילה מושלמת, מועילה ומהנה, והלוואי שהיא תימשך. מגיעות לכל האנשים האלה רק מילים טובות".
רמלה מצטרפת
הצלחת המיזם במודיעין הביאה רשויות מקומיות אחרות באיזור לפנות לעמותת מטב ולהציע שיתופי פעולה בתחומן. אחת מהן היא העיר רמלה. לפני כחודש פרסמו אנשי העירייה מודעה הקוראת לצעירות וצעירים תושבי העיר להתנדב לפרויקט.
לפני מספר שבועות התקיים מפגש ראשון בין נציגי חברים לעת זיקנה לבין אנשי השירות הווטרינרי העירוני, בעקבותיו הוחלט להמשיך בתהליך.
עד עתה נרשמו לפרויקט מספר מתנדבים, וכמה קשישים תושבי העיר יצרו גם הם קשר עם העירייה.
"זה לא הרבה אבל זו התחלה", מציינת מנהלת השירות הווטרינרי ברמלה, ד"ר רויטל אורבך. "זה מיזם מקסים שמשלב דברים נפלאים, ואנחנו מאמינים שנמשיך ונתקדם".
עוד חדשות מודיעין