בתחילת השבוע הבא תתכנס הוועדה הציבורית לבחירת משיאי המשואות של טקס יום העצמאות הממלכתי של ישראל, וחבריה יידרשו להחליט בתוך תקופה של חודשיים וחצי מי ישיאו את המשואות השנה ולהגיש את המלצותיהם ליו"ר ועדת השרים לסמלים וטקסים, השר חילי טרופר,
קראו גם:
השנה, בהשוואה לשנים קודמות, הוצפה תיבת ההצעות של הוועדה, והתקבלו לא פחות מ־5,400 הצעות לנשים וגברים הראויים לדעת המפנים להשיא משואה, כמות כפולה כמעט מזו שהתקבלה בשנה שעברה.
העומד בראש הוועדה, שעל פי התקנון מונה בין שבעה לתשעה חברים, הוא האיש היחיד ששמו מותר לפרסום, תושב מודיעין מזה למעלה משני עשורים, מושיק אביב (50), וזו השנה השביעית שהוא יבצע את התפקיד המורכב.
"טקס המשואות הוא שיא השיאים, אירוע עם רייטינג שיא שמדבר לכל חלקי העם, ואנחנו מודעים לכך", אומר השבוע אביב. "אנחנו צריכים לבחור אנשים שמגלמים בפועלם את הטוב ביותר למען המדינה, והרעיון הוא לבוא ולאגד את האנשים, וכן, זה לא קל בכלל".
למרות שמדובר בתקופה טעונה, אביב אינו מוטרד מהמשימה המוטלת על כתפיו, לדבריו במידה רבה בשל ניסיונו בתחום כאיש צבא במשך שנים רבות.
דרכו של בן גוריון
אביב אמנם גר במודיעין, אבל גדל בלוד השכנה, וכבר כנער היה פעיל מאוד מבחינה ציבורית, כשכיהן כיו"ר מועצת הנוער בלוד. בתום לימודיו התיכוניים הוא שירת בחיל החינוך.
על התפקידים שמילא במהלך שירות הקבע שלו, שנמשך 26 שנים, מספר אביב: "הייתי ראש ענף הכנה לצה"ל והשכלה, והתפקיד המרכזי שביצעתי היה קצין התרבות של צה"ל, שאחראי על תחום התרבות וההפקות של הצבא".
את שירותו הצבאי חתם אביב, נשוי ואב לשניים, כראש מדור הכנה לצה"ל וראש ענף השכלה והשתלמות חברתית. ניסיונו הרב בתחומי התרבות והחינוך הוביל אותו, חודשים ספורים לאחר שחרורו מצה"ל, למרכז ההסברה של מדינת ישראל.
"עם השנים הגעתי לתפקיד מנהל מרכז ההסברה וראש המטה לטקסים ואירועים ממלכתיים, שאחראי למעשה על כל אירוע שמוגדר כממלכתי", מסביר אביב. "כיום אנחנו פועלים תחת משרד התרבות והספורט, בראשו עומד השר חילי טרופר, ואנחנו אחראים על הטמעת תפיסת הממלכתיות של מדינת ישראל, תפיסה שדוד בן גוריון הנחיל והתווה".
"אירוע מאחד"
רגע לפני שחבריו לוועדה והוא יתחילו בתהליך מיון המועמדים, חושף אביב מה יהיה נושא הטקס השנה: "הכותרת המרכזית תהיה 'יד פוגשת יד אחות', כרפרנט מהשיר 'גן נעול' של המשוררת רחל, 'יד מושטת לא פוגשת יד אחות'".
"בשיר המקורי יד לא פוגשת יד, והמטרה שלנו היא להבהיר שכן יש פה ערבות הדדית של סיוע, בטח בתקופה כזו של מגיפה וצרות אחרות. ביום העצמאות השנה נצדיע לאזרחים ולאזרחיות שתורמים לבנייה של חברה טובה יותר, לחברה מכלילה, שפורצים דרך, לארגונים שמסייעים לעשות חברה טובה יותר, בונים קהילות ותורמים לאחדות ישראלית".
יותר המלצות לנשים
פרט לעלייה המשמעותית בכמות הפניות וההצעות למשיאי ומשיאות משואה, אפשרות הפתוחה בפני כל אזרחי המדינה, בלטה השנה לדברי אביב עובדה נוספת, והיא ריבוי ההצעות לבחירה של נשים.
"שימח אותנו שיש עלייה גדולה במספר המומלצות. זה משמעותי בהשוואה לעבר. קרוב ל־45 אחוזים מההצעות הן על נשים, ובהחלט ניתן דגש לכך", הוא מבטיח. "השנה גם נשים הן אלה שינחו את הטקס, למרות שבעבר נשים לא הנחו טקסים ממלכתיים. זה משהו שאני ממש מתעקש עליו".
תהליך בחירת המועמדים, מבטיח אביב, יהיה, כמו תמיד, דיסקרטי והוגן.
"הוועדה לא יודעת מי המליץ, זה תקציר על האיש ואנחנו מביטים על האיש בצורה עניינית. התהליך מאוד 'נקי'"
"כל שם שהוצע מגיע אלינו מתוקצר. כולם שווים, בין אם זה מישהו מוכר ממש בציבוריות הישראלית, ובין אם זה אזרח מן השורה", הוא מסביר. "הוועדה לא יודעת מי המליץ, זה תקציר על האיש ואנחנו מביטים על האיש בצורה עניינית. התהליך מאוד 'נקי'. אנחנו בודקים איש־איש ובוחנים אם הוא מתאים לגישה ולאווירה אליהן אנחנו מכוונים".
בחינה של אלפי מועמדים ובחירה של משיאים ומשיאות היא משימה קשה מאוד. איך עושים את זה?
"אנחנו בהחלט מוצאים את עצמנו תוהים מי אנחנו שנחליט מבין אלפי אנשים, ולכן אנחנו עושים את זה ביראת כבוד. יש לי אחריות כלפי כל כך הרבה אנשים שלא יגיעו בסופו של דבר אל קו הסיום.
זה מורכב מאוד לבחור ולהוציא את המצוינים שבין הטובים. אנחנו מנסים לשמור על תמהיל מיוחד שייצג את הסיפור הישראלי. חשוב לנו לתת ביטוי לכולם, כמובן שגם לאוכלוסיות של מיעוטים עם מוגבלויות".
"מתוך שליחות"
בחודשים הקרובים ייפגשו חברי הוועדה עשרות פעמים, ויצטרכו לגבש רשימה סופית שתהיה הפנים של הטקס הממלכתי המרכזי של מדינת ישראל, ולמרות זאת אביב טוען כי המשימה לא מדירה שינה מעיניו.
"אני יודע שיש עליי אחריות כבדה, אבל כולנו יודעים שיש לנו מדינה עם אלפי אנשים מקסימים", הוא מסכם.
עוד חדשות מודיעין