ד"ר אילנה טישלר, המנהלת מזה 15 שנים את כפר הנוער בן שמן, הכולל שני מוסדות חינוך ופנימייה, זכתה לאחרונה בהוקרה משמעותית, כשקיבלה את פרס החינוך למנהלים ולמנהלות פורצי דרך לשנת תשפ"ג מטעם המינהל לחינוך התיישבותי, פנימייתי, ועליית הנוער במשרד החינוך.

ראשונה בתפקיד

עבור אלפי תלמידיה של ד"ר טישלר לאורך השנים, המנהלות, אנשי צוות ההוראה והמדריכים, מדובר בפרס שהיה טבעי שהיא תקבל אחרי שנות עשייה רבות כל כך, ובעיקר בעקבות תרומתה להרחבה והעשרה של תוכניות החינוך השונות והמגוונות של מאות תלמידי כפר הנוער.
2 צפייה בגלריה
"כמו רב־חובל על נושאת מטוסים". ד"ר אילנה טישלר
"כמו רב־חובל על נושאת מטוסים". ד"ר אילנה טישלר
"כמו רב־חובל על נושאת מטוסים". ד"ר אילנה טישלר
(צילום: קובי קואנקס)
השבוע התבשרה ד"ר טישלר כי היא תייצג את מינהל ההתיישבות, והיא המועמדת לקבל את הפרס הארצי בתחום פועלה.
בראיון ל"ידיעות מודיעין", מספרת ד"ר טישלר, האישה הראשונה לנהל את כפר הנוער מאז יום הקמתו לפני 97 שנים, על הניסיון רב־השנים שלה בתחום החינוך בארץ ובחו"ל, שהוביל אותה לפעול בדרכים חינוכיות יצירתיות ופורצות דרך.

השליחות

היא בת 59, נשואה ואמא לבת ולבן, ותחום החינוך אינו זר לה, כבתה של מי שלימדה במשך קרוב לשלושה עשורים בכפר הנוער "הדסה נעורים" הסמוך לנתניה.
גם רשימת התארים שצברה אינה שגרתית, וכוללת תואר ראשון בהוראת חינוך גופני, תואר שני בתוכניות לימודים מאוניברסיטת בוסטון, ודוקטורט במנהיגות ומדיניות חינוכית, אותו השלימה באוניברסיטת אוהיו.
"עסקתי בחינוך ובניהול במשך שנים רבות לפני שהגעתי לכפר הנוער בן שמן, ועבורי זו ממש שליחות. כל מי שמכיר אותי יודע שהמקצוע בו בחרתי הוא תחביב, דבר אהוב עליי מאוד", אומרת ד"ר טישלר.
לפני כשני עשורים ניהלה ד"ר טישלר שני מוסדות חינוך גדולים מעבר לים, בארצות הברית ובמקסיקו, וזאת כחלק מתפקידה כשליחת הסוכנות, כשמבחינתה האתגר המספק ביותר היה ניהול בית ספר "תרבות" במקסיקו סיטי, מוסד חינוכי בו לומדים מעל 1,000 תלמידים.
"לפני 15 שנים חזרתי ממקסיקו וחיפשתי אתגר שהוא מעבר לניהול בית ספר, משהו שיעניק לי כר פעולה נרחב, ובמקביל יאפשר לי לשמור על קשר עם הילדים, להיות קרובה לתלמידים. הגעתי לכפר הנוער בן שמן, ומאז אני כאן", היא מספרת.
ואכן, ניסיונה רב־השנים בניהול מערכות חינוך וגישתה הייחודית, הביאו בתקופה קצרה יחסית לשינוי משמעותי בהתנהלות כפר הנוער ולעלייה בהישגי מאות תלמידיו.
כך למשל זינק אחוז הזכאות לבגרות בקרב תלמידיו מ־30 אחוזים בשנת 2008, ל־97 אחוזי זכאות בשנה שעברה.

בגרות בחקלאות

כפר הנוער בן שמן כולל בית ספר יסודי השייך למועצה האזורית חבל מודיעין, ובית ספר תיכון הנמצא בבעלות הכפר, שאותו מנהלת סיגל בייליס, ולומדים בהם כ־400 תלמידים, בגילאים שש עד 18.

2 צפייה בגלריה
אילנה נולמן
אילנה נולמן
אילנה נולמן
(צילום פרטי)

בנוסף, פועלים בכפר פנימייה ומשק חקלאי לכל דבר.
"סיגל מובילה את היוזמות הפדגוגיות שלנו, והיא וצוות ההוראה עושים עבודה נפלאה", מפרגנת ד"ר טישלר, "וביחד הם מביאים לידי מעשה את התוכניות המיוחדות שלנו, בהן לכל תלמיד ותלמידה אפשרות למצוא את עצמם".
מבחר תוכניות הלימוד, אומרת ד"ר טישלר, מסייע לכל תלמיד ותלמידה למצוא את המסגרת המתאימה להם.
"התוכניות הפדגוגיות האלה מקדמות כל ילד למקום אליו הוא מתחבר", היא מסבירה, ומדגישה: "ואנחנו לא 'סופרמרקט' של תוכניות, אלא לחלוטין בוטיק, ומלבישים לכל תלמיד את 'החליפה' המתאימה לו".
איך הבנת שצריך לחשוב מחוץ לקופסה ולגוון את תחומי העניין של התלמידים?
"אלה דברים חשובים בעיניי, ולניסיון הרב שלי, הכולל היכרות של מערכות חינוך מסביב לעולם, יש חלק בכך. לזה מצטרפת אהבה אינסופית לילדים, ואני עושה את זה בשמחה גדולה ‑ פעם בשבוע אוכלת איתם ארוחת בוקר, ובכל יום שישי אני בקבלת שבת עם הילדים, זה חלק מהעניין".
"כל תלמיד שניגש ללימודי בגרות ב־5 יחידות בייננות, מקבל גם 2 יחידות קרדיט ללימודים בהמשך באוניברסיטה העברית בירושלים"
ומה משמעות הזכייה בפרס עבורך?
"הזכייה היא של כל הצוות, ואצלי מעל דלת הכניסה לחדר רשום 'אם תאמין ‑ זו המציאות שתזמין', ובאמת שיש לנו פה קהילה מסורה, מחויבת, שותפה ומעצימה, שתורמת לתהליך החשוב והמיוחד הזה.
מנהלת המינהל ההתיישבותי ויו"ר ועדת הפרס, אילנה נולמן, בישרה השבוע לד"ר טישלר על בחירתה וציינה: "היא יוצרת הבדל משמעותי ופורץ דרך בבית הספר אותו היא מנהיגה. הפרס מוענק על תרומה ייחודית לחינוך לפי מספר תבחינים, ובהם: מנהיגות פדגוגית, תרבות ארגונית, אקלים חינוכי, שותפויות, והיבטים אישיים".

מגמת כדורסל ו"סאמר סקול"

מזה שנים שבוגרי בית הספר בכפר יכולים להוציא תעודת בגרות ברמה של 5 יחידות לימוד בחקלאות, וד"ר טישלר יזמה והובילה מהלך במסגרתו לומדים תלמידי התיכון את מקצוע הייננות, תחום שאותו הם לומדים בפקולטה לחקלאות ברחובות.
"זו הזדמנות להתפתחות אישית לילדים, ואנחנו מבצעים אותה בשותפות עם הפקולטה ועם עמותת 'הזנק', וכל תלמיד שניגש ללימודי בגרות ב־5 יחידות בייננות, מקבל גם 2 יחידות קרדיט ללימודים בהמשך באוניברסיטה העברית בירושלים", מספרת ד"ר טישלר.
מיזם נוסף בו משתתפים תלמידי כפר הנוער הוא לימודי אמנות, המועברים על ידי פרופ' פיליפ רנצר, ראש החוג לאמנות באוניברסיטת חיפה.
"פרופסור רנצר פתח סטודיו בכפר, והוא עובד עם תלמידי המגמה באופן אישי", מספרת ד"ר טישלר בסיפוק, "וכולנו תקווה שבשנה הבאה נגיש את התלמידים לבגרות במקצוע".
תוכנית ייחודית נוספת שלהפעלתה אחראית ד"ר טישלר היא לימודי וטרינריה, בהם מתנסים התלמידים במרפאה שהוקמה בכפר לפני ארבע שנים.
"מדובר בבית חולים של ממש לטיפול נמרץ בכלבים ובחתולים, ויש לנו קרוב ל־45 ילדים שמתנדבים שם, והם ממש לומדים רפואה", מסבירה ד"ר טישלר.
"הזכייה היא של כל הצוות, ואצלי מעל דלת הכניסה לחדר רשום 'אם תאמין ‑ זו המציאות שתזמין'"
ד"ר טישלר גם דאגה לתוכניות חינוכיות בתחום הספורט, המשלבות ערכים, ויצרה שתי מסגרות ייחודיות, האחת היא שיתוף פעולה עם ארגון "ברטלי" – תנועת נוער העוסקת בקידום מנהיגות בקרב צעירים, הנקראת על שמו של חסיד אומות העולם ג'ינו ברטלי.
במסגרת זו, כ־60 מתלמידי כפר הנוער רוכבים פעמיים בשבוע בשבילי יער בן שמן, ומשלבים תוכניות לימוד להתפתחות אישית, חוסן וערבות הדדית.
בנוסף, בכפר פועלת החברה "סטפ איט אפ", המתמחה באימון בני נוער בתחום הכדורסל, ותוכנית זו כוללת 20 שעות אימון בשבוע, אימונים מהשעה 6:30 בבוקר, וליווי של תזונאי צמוד.

קראו גם:

"יש לנו גם תוכנית ייחודית לתקופת הקיץ ‑ שלושה שבועות של תוכנית למצוינות באנגלית", מספרת ד"ר טישלר, "סדנה שמועברת על ידי ארגון תלמ"ה (תוכנית לאומית למצוינות באנגלית), ובכל קיץ מגיעים אלינו מורים מארצות דוברות אנגלית, מעין 'סאמר סקול', שבכל מקום אחר הורים משלמים עליו אלפי שקלים".