דיווחים שהתקבלו בשבועות האחרונים על ידי תושבי שכונות שונות במודיעין, כמו גם דיונים בנושא ברשתות החברתיות, מצביעים על עלייה בעבירות הרכוש בתחומי העיר, גם אם מדובר בעבירות קלות יחסית, למשל גניבות של אופניים, אופניים חשמליים וציוד אחר.
1 צפייה בגלריה
"פעם לא היינו נועלים אופניים". מודיעין, השבוע
"פעם לא היינו נועלים אופניים". מודיעין, השבוע
"פעם לא היינו נועלים אופניים". מודיעין, השבוע
( המחשה: קובי קואנקס)
קראו גם:
בנוסף, מודים גורמים במשטרה, נרשמה ברבעון האחרון של השנה החולפת עלייה משמעותית בפניות למוקד 100 של המשטרה בנושא הקמת רעש, הגדרה שבה משתמשים במשטרה לתיאור מקרים בהם צעירים, לרוב בני נוער, מתקבצים בפארקים עירוניים ובגינות ציבוריות, בדרך כלל בשעות לילה מאוחרות, ומפרים את שלוות התושבים.
העלייה המשמעותית בביצוע עבירות אלה, טוענים חלק מתושבי העיר, פוגעת בתחושת הביטחון האישי שלהם, תחושות שאיתן הם לא התמודדו בעבר, לדבריהם.
"קורים פה דברים שבעבר לא קרו, ואני לא יודע בדיוק להסביר אותם, אבל הם מטרידים", אומר אליהו קדם, תושב שכונת כרמים במרכז העיר. "לפני כמה חודשים גנבו את האופניים של הנכד שלי, ילד בן שש, מחדר המדרגות, ליד הכניסה לדירה, בקומה רביעית של בניין מגורים. זה אולי נשמע לא משמעותי, אבל זו דוגמה למשהו שלילי שקורה פה ומשפיע על התחושות שלנו, אחרי שנים ארוכות של שקט יחסי. בהשוואה לערים אחרות בסדר גודל דומה, נראה שהפשיעה פה גוברת".

בני הנוער ברחובות

בדיקת נתוני הפשיעה בשכונות העיר, כפי שהם מופיעים באתר משטרת ישראל, מחזקת את תחושותיו של קדם ושל תושבים אחרים בעיר, המרגישים את השינוי לרעה.
לפי הנתונים, שנת 2021 שזה עתה הסתיימה היתה השנה בה התרחשו הכי הרבה גניבות בעיר מאז שנת 2018.
על פי נתונים אלה, סך עבירות הרכוש שבוצעו בעיר עומד על 382, עלייה חדה בהשוואה למספר העבירות שבוצעו בשנתיים לפני כן: 248 עבירות בסך הכל בשנת 2020, ו־225 עבירות בשנת 2019.
בחצי השנה האחרונה של 2021 בוצעו 247 עבירות במצטבר, עלייה חדה לעומת המחצית הראשונה של אותה שנה, אז בוצעו 135 עבירות בלבד.
בחלוקה לפי תחומים, בולטת השנה בעיר העלייה במספר גניבות כלי הרכב ‑ אשתקד נגנבו כלי רכבם של 242 מתושבי העיר, נתון מדהים בהשוואה לכך שבכל שלוש השנים שלפני כן נגנבו 281 כלי רכב.
נתונים מדאיגים נוספים מבחינת תושבי מודיעין ניתן למצוא בסטטיסטיקת תחנת המשטרה העירונית בנוגע לביצוע עבירות של הקמת רעש ועבירות אחרות הגורמות למטרדים, כגון חסימת חניות, חסימות מעברים והסגת גבול – עבירות שאמנם אינן מסכנות חיים, אבל מהוות מטרד.
כך, למשל, נרשם בשנה שחלפה שיא של ארבע שנים בעבירות אלה – 5,391 בסך הכל, מתוכן 1,889 עבירות של מטרדי רעש, ולא פחות מ־3,502 עבירות של הסגת גבול וחסימות דרכים.
לשם השוואה, בשנת 2020, סך עבירות אלה עמד על 4,888, מה שמצביע על עלייה חדה בהיקפן.
גורמים במשטרה מעריכים כי הסיבה לעלייה הניכרת בנתונים נובעת בין השאר משנת הקורונה ומהתקופה הממושכת בה בני נוער רבים מבלים ברחובות, דבר שמעלה את ההיתכנות להקמות רעש וביצוע עבירות מפירות שגרה אחרות.
בנוגע לעלייה החדה בגניבות כלי הרכב ובביצוע עבירות רכוש אחרות, אין לאנשי המשטרה בעיר תשובות ברורות, אולם יש מי שטוענים כי משפיעה על כך צמיחתה המואצת של העיר, בשילוב העובדה שלא נוספו תקני שיטור בהתאמה לקצב גידול האוכלוסייה.

"נדיר לראות ניידת"

"די מבאס להבין שחלה הידרדרות כזו בשנים האחרונות", אומרת רעות לביא, תושבת העיר, אם לשני ילדים. "אנחנו שומעים על דברים שלא שמענו לפני שנתיים ושלוש, כמו קטטות של בני נוער, ואנחנו מסתובבים בפארקים בבקרים או בסופי שבוע, ורואים את הזבל שהצעירים משאירים שם, מה שלא מותיר מקום לספק שקורים פה דברים לא טובים".
"אנחנו שומעים על דברים שלא שמענו לפני שנתיים ושלוש, כמו קטטות של בני נוער, ואנחנו מסתובבים בפארקים בבקרים או בסופי שבוע, ורואים את הזבל שהצעירים משאירים שם"
תושב אחר, המתגורר ברובע רעות, משתף בתחושותיו האישיות לגבי מצב הביטחון האישי: "אז נכון שאין פה אירועי אלימות חמורים, תודה לאל, אבל חבורות נוער שמסתובבות ברחוב, וכל כך הרבה גניבות של כלי רכב, זה לא משהו שאנחנו מורגלים אליו. פעם היינו משאירים אופניים בכניסה לחצר, בלי לנעול כמובן, והיה ברור שהם יישארו שם, אבל בשנה שעברה גנבו לנו אופניים מתוך החצר, דבר שלא קרה מעולם".
חיים אלקולומברה, תושב העיר, מעיד על נוכחות דלילה מדי של כוחות שיטור בעיר: "יוצא לי להסתובב לא מעט בעיר, בעיקר בערבים כשאני צועד, וזה נדיר שאני רואה ניידת סיור של המשטרה, לעתים רחוקות ממש. זה לא קורה בגלל שאין כאן משטרה, או בגלל שהשוטרים לא רוצים לעשות את העבודה, אלא בגלל שיש פחות מדי ניידות בשטח. העיר גדלה, וטוב שכך, אבל למשטרה אסור לאבד שליטה. אנחנו רוצים להמשיך לחיות בשלווה במקום נפלא".
ממשטרת מחוז מרכז נמסר בתגובה: "משטרת ישראל נמצאת במאבק קבוע בעבירות הרכוש בכלל וגניבות הרכבים בפרט, ובעבודה עקבית לאורך השנים אנחנו רואים מגמת ירידה ארצית, ועלייה בחשיפה ובהגשת כתבי אישום. לאור העלייה שנרשמה בכל הארץ בתחום עבירות הרכוש בשנה החולפת, שמה משטרת מודיעין ליעד להילחם בעבריינות הרכוש בגזרת התחנה בכל האמצעים העומדים לרשותה, במטרה למצות את הדין עם אותם עבריינים".

עבירות רכוש במספרים

382 עבירות רכוש בשנת 2021
248 עבירות רכוש בשנת 2020
242 גניבות כלי רכב בשנת 2021
87 גניבות כלי רכב בשנת 2020