למרות התנגדות רשתות השיווק, חוק מיחזור הבקבוקים הגדולים נכנס לתוקפו בתחילת חודש דצמבר 2021. במסגרת החוק, בקבוקי משקה גדולים, עד חמישה ליטר, נכללים מעתה בחוק הפיקדון ויחויבו בפיקדון של 30 אג'.
1 צפייה בגלריה
פינוי מיחזורית במודיעין. "המהלך יפגע במיחזור"
פינוי מיחזורית במודיעין. "המהלך יפגע במיחזור"
פינוי מיחזורית במודיעין. "המהלך יפגע במיחזור"
(צילום: עיריית מודיעין)
קראו גם:
הרשתות והמרכולים יתבקשו לקלוט את בקבוקי הפלסטיק והזכוכית ולהחזיר לצרכנים את כספם במזומן. ומה עם כלובי הבקבוקים ברחבי הערים שאליהם התרגלנו להשליך בקבוקים גדולים? אלה כבר החלו להיאסף – ובהדרגה ייעלמו מהנוף.
החלטת הממשלה להחיל את הפיקדון גם על בקבוקי פלסטיק גדולים כבר ניכרת ברחבי מודיעין: העירייה החלה להסיר את מתקני המיחזור והובילה להתלקחות מחאה בקרב תושבי העיר.
המחאה החלה ברשתות החברתיות, שם נטען כי יישום המהלך יביא דווקא לפעולה הפוכה: בקבוקי פלסטיק יושלכו אל פחי האשפה הרגילים, מה שיפגע בתהליך מיחזור הפלסטיק.
"התהליך נכון לערים מסוימות, אבל לא ליישוב כמו מודיעין, שבו יש מודעות גבוהה למיחזור ומיכלי הבקבוקים היו מלאים תמיד", אומרת רחל כהנא, תושבת שכונת בוכמן. "זה קשור ישירות למצב הסוציואקונומי של העיר. בערים אחרות, חלשות יותר, סביר להניח שאנשים יגיעו עם בקבוקי הפלסטיק לסופרים ויקבלו את הפיקדון. אצלנו לצערי זה לא יקרה, רוב האנשים ישליכו את הבקבוקים לפח. לכן לדעתי היה ראוי לשקול את המהלך בראייה ארצית ולבצע אותו רק בחלק מהיישובים".
על פי נתוני עיריית מודיעין לשנת 2020, 32 אחוזים מהפסולת שמוחזרה על ידי תושבי העיר היתה מפלסטיק, רובה הגדול בקבוקי 1.5 ליטר, מה שמעיד לדברי המוחים על הצורך הברור בהמשך הצבת מיכלי המיחזור ברחבי העיר.