הצטברות של מקרי אלימות בתקופה האחרונה במוסדות חינוך ברחבי מודיעין, כמו גם תופעות מטרידות של ונדליזם מצידם של בני נוער בשכונות העיר, הביאו את מי שעוסקים בחינוך בעיר ‑ אנשי ועד ההורים, אגף החינוך והמחלקות האחראיות על נושא הביטחון והצעירים ‑ להחלטה על הקמת פורום פעולה למיגור תופעות האלימות בקרב תלמידים ובני נוער ברחבי העיר.
קראו גם:
"מה שקורה בעיר מטריד, והאמת שזו תופעה שמתפשטת בכל רחבי הארץ, והיא לא נחלתם הבלעדית של יישובים חלשים על הנייר מבחינה סוציואקונומית", אומר רן הייפרמן, תושב העיר, ששניים מילדיו לומדים במערכת החינוך העירונית. "קבוצות הוואטסאפ של ההורים עוסקות בשנה האחרונה ביותר מדי מקרים חריגים של אלימות, מילולית ופיזית, דברים שלא היינו עדים להם כאן בעבר, וצריך לעשות מעשה לפני שיהיה מאוחר".
בגלל הקורונה?
מי שנחשב לאחד ממובילי המהלך, הוא יו"ר הנהגת ההורים העירונית, אייל כהן, שהחל השנה את שנתו השלישית בתפקיד, וגם הוא, כמו הורים אחרים לתלמידים וגורמים במערכת החינוך העירונית, מבין כי אין מנוס מהקמת פורום זה.
"מודיעין היא אמנם סוג של בועה, אבל אין ספק שיש עלייה מסוימת במקרי האלימות בתחום בתי הספר, למרות שחלק מהם נעלמו מתחת לרדאר", אומר כהן, הסבור כי לשנתיים האחרונות, במהלכן התלמידים לא למדו בצורה סדירה, יש משמעות רבה בכל הקשור להתגברות מעשי האלימות בקרב בני נוער.
"תקופת הקורונה גרמה למשהו לקרות. יש בהחלט סוג של שינוי לרעה בנושא האלימות במוסדות החינוך, וזה משהו שנגרם לדעתי בגלל שהילדים חזרו ללימודים די בבת אחת. חלק מבני הנוער חזרו מתוסכלים. זו לא חזרה אידיאלית, ואסור לנו לשכוח שגם לנו, ההורים, יש חלק בכך. חלק מאיתנו חזרו למציאות לא פשוטה ולא לכולם יש כוח להתעסק עם כל מיני עניינים אחרי שנה מורכבת. גם ההורים חווים ימים קשים. ייקח לנו זמן להחזיר את הילדים לתלם".
הקמת מרכזי מוגנות
לדברי כהן, הקמת הפורום, שחבריו אמורים להיפגש לראשונה ביום ראשון הקרוב, אמורה לסייע לצוותי ההוראה בבתי הספר לפעול בנושא בצורה מקצועית ומקיפה.
"מנהלות ומורים לבדם לא יכולים להתמודד עם התופעה למרות הרצון הטוב והכוונה שלהם לפעול", אומר כהן, "ולכן אחד הדברים שנפעל למענם הוא הגדלת מרכזי המוגנות בחטיבות ביניים ובתיכונים. המדינה פועלת בשנים האחרונות בתחום הזה והממשלה העבירה תקציבים לרשויות המקומיות, אבל המציאות היא שאין מרכזי מוגנות בכל בתי הספר ובזה צריך לטפל, ואנחנו מאמינים שהעירייה תוכל לסייע לנו בכך. מניסיוני, ומחוויה אישית שלי מאירועים קודמים, רכזת מוגנות שמוצבת בבתי ספר, אשת מקצוע כמו עובדת סוציאלית שמכירה את התחום ונגישה מתוקף תפקידה למידע ולנתונים, יכולה למנוע מקרי אלימות.
"בשיחה שרכזת כזו מקיימת עם נער על ספסל בבית הספר, אפשר להגיע להישגים ולצמצם מקרי אלימות. מתחם בתי הספר הוא כר פעולה מעולה לעניינים כאלה".
ראש העירייה יסייע
הפורום אמור לכלול בשלב הראשון נציגות של הנהלת העירייה, כשחברי הנהגת ההורים קיבלו הבטחה מראש העירייה, חיים ביבס, כי יתייצב לימינם.
פרט לחברי הנהגת ההורים, ייקחו חלק בפורום גם חברי מועצת הנוער העירונית, נציגי מינהל החינוך בעירייה, וייתכן שגם נציגי מחלקות רלוונטיות כמו ביטחון ובני נוער וצעירים.
המטרה הראשונה של חברי הפורום תהיה לגבש תוכנית פעולה שתופעל בתקופה הקרובה ותכלול בין השאר הדרכות, הרצאות וסדנאות בנושאים שונים הקשורים למניעת אלימות בבתי הספר בעיר.
"חשוב שאנשים יבינו שהנענו מהלך ושיפור מצב האלימות הוא לא דבר שיקרה בתקופה קצרה. הפורום יתקדם בשבועות הקרובים ואני רוצה להאמין שנצליח", אומר כהן. "הנעה של מהלך כזה תעשה טוב. יש תחושות טובות כבר עכשיו, בשלב ההתארגנות. יש פה סוג של אמירה חשובה שאנחנו פועלים, ולכן שמחנו לשמוע מביבס שיסייע. אין ברירה, חייבים לפעול למען הבית.
"נצטרך להחליט בתקופה הקרובה מה יהיה היקף הפורום, וכרגע יש ויכוח על כמות האנשים שיהיו חברים בו. אנחנו רוצים להיות ממוקדים ממש, ואם הפורום יהיה גדול, לא בטוח שנוכל לפעול בצורה יעילה".
על הטיפול במקרי אלימות שהתרחשו בחודשים האחרונים בבתי ספר בעיר, וההשעיה של תלמידים בעקבות ביצוע המעשים, אומר כהן: "השעיית תלמיד שפעל באלימות היא לא הפתרון היחיד. צריך לעשות עבודה מאחורי הקלעים, לא רק לפעול בנושא של ענישה ומשטרה. אלימות, כולנו יודעים, מגיעה ממצוקה. אירוע אלים של תלמיד לא נגרם בגלל שמישהו הרגיז אותו או בגלל שהנער עבריין, זה לא קללות או מכות וזהו, יש עוד משפחות שקשורות. חייבים לעבור פה תהליך עמוק ומשמעותי".
"אלכוהול וסמים"
חגית דוד, שאחד מבניה לומד בתיכון בעיר, ועוסקת בתחום של טיפול וייעוץ לבני נוער, מסכימה עם כהן ועם הגישה המסתמנת לטיפול ארוך טווח באלימות בבתי הספר בעיר.
"קבוצות הוואטסאפ של ההורים עוסקות בשנה האחרונה ביותר מדי מקרים חריגים של אלימות, מילולית ופיזית, דברים שלא היינו עדים להם כאן בעבר"
"הדבר הכי משמעותי מבחינתי הוא שיש הכרה, בגיבוי העירייה, בכך שיש בעיית אלימות ושאסור שמקרים כאלה ייתקלו בהדחקה או בהסתרה", אומרת דוד. "אנחנו עדים בשנים האחרונות, בהשפעה של אווירה חברתית ותרבות הרשתות החברתיות, להקצנה בכל הקשור לאירועים אלימים בקרב בני נוער, גם פה אצלנו בעיר, ולכן נדרש טיפול יסודי ועמוק, ובעיקר לגרום לבני הנוער להבין שאנחנו כאן עבורם, ונעשה מה שצריך כדי שהם יתחנכו ויגדלו באווירה לא אלימה, המעניקה תמיכה וסיוע".
גם תלמידים בעיר, שחלקם חוששים מהאלימות בבתי הספר, שמחים לשמוע על ההחלטה להרחיב את המאמצים לפעול בנושא.
"בית הספר אמור להיות המקום הכי בטוח עבורנו, ואנחנו רוצים שזה מה שיהיה", אומרת חן יפרח, תלמידת כיתה י"א בבית ספר תיכון בעיר. "גם ככה חלק לא קטן מבני הנוער חווים אלימות על בסיס שבועי כמעט, ברשתות החברתיות, במפגשים ביום הלימודים או אחר הצהריים. יש חבר'ה שנמנעים גם ממפגשי חברים בערב בפארקים או במקומות קרובים לעיר, פשוט כי קורים שם דברים לא נעימים, כמו צריכת אלכוהול ואפילו סמים. אני חושבת שיעשה טוב לכולנו אם המציאות הזו תשתנה קצת".
כרוניקה של אלימות
אוקטובר 2021 - תלמיד החטיבה העליונה עירוני ד' מקלל מורה, דוחף אותה, ומנסה למנוע ממנה לצאת מהכיתה
אוקטובר 2021 - קטטה בין עשרות בני נוער במתחם המע"ר, הכוללת השלכת בקבוקים ואבנים
נובמבר 2021 - קטטה אלימה בין שתי תלמידות בתיכון ברנקו וייס ברעות, ותלמידה נכווית ממשקה חם שנשפך עליה
נובמבר 2021 - קטטה בין שתי קבוצות תלמידים בחצר תיכון מו"ר, המשטרה מוזעקת למקום
עוד חדשות מודיעין