שמונה זוגות הורים ממודיעין, שילדיהם, שנמצאים על הספקטרום האוטיסטי, לומדים בגן לחינוך מיוחד בעיר, מנהלים בשבועות האחרונים מאבק נגד העירייה, משרד החינוך ואגודת אלו"ט, שתחת פיקוחה המקצועי פועל הגן, וזאת לאחר שבשבוע שעבר קיבלו ההורים הודעה לפיה בעקבות "אילוצים מערכתיים", יצומצמו שעות הפעילות בגן.
1 צפייה בגלריה
"שינויים הם לא דבר בריא לילדים כאלה". חלק מהורי הגן
"שינויים הם לא דבר בריא לילדים כאלה". חלק מהורי הגן
"שינויים הם לא דבר בריא לילדים כאלה". חלק מהורי הגן
(צילום: אביגיל עוזי)
למרות שידוע להורים כי מערכת החינוך המיוחד סובלת ממצוקה של מחסור חמור בכוח אדם מקצועי, אין הם מוכנים לקבל את רוע הגזירה, וטוענים כי השינויים שבוצעו במערכת השעות של הגן, כמו למשל הפסקת הפעילות בו בימי חמישי בשעה 14:00 באופן קבוע, פוגעים קשות בילדיהם ובהם.
בנוסף, מוחים ההורים על ליקויים חמורים במערכת ההיסעים לגן, ולטענתם, מאז תחילת שנת הלימודים, התבטלו במקרים רבים ההסעות אל הגן וממנו – מה שגרם עוגמת נפש רבה להורים.
"הגענו למצב שאנחנו ממש לא יודעים מה לעשות, ומרגישים שאין לנו כל כך עם מי לדבר, וזה עצוב מאוד", אומרים ההורים. "אלה ילדים מיוחדים, זה לא מוסד חינוכי שאפשר לבצע בו שינויים מדי שבוע. הילדים שלנו זקוקים לשגרת לימודים וטיפולים קבועה, וכל דבר אחר פוגע בהתפתחות שלהם ועלול לגרום לנזק מתמשך".

"זקוקים לשגרה"

מאז חודש ספטמבר מתמודדים ההורים לטענתם עם קשיים ובעיות בהתנהלות הגן, אולם הודעה שקיבלו לאחרונה, חתומה על ידי נציגי אגף החינוך העירוני ואנשי אלו"ט, מכעיסה אותם במיוחד.
בהודעה נרשם כי בעקבות מצוקת כוח האדם בגן וחסרונה של גננת, ישתנה סדר יום הפעילות בגן, ואף ישתנו ימי הגעת שאר הגננות ונשות המקצוע שהן חלק בלתי נפרד מהגן, כמו פיזיותרפיסטיות, מרפאות בעיסוק וקלינאיות תקשורת.
ביום חמישי, כך נמסר להורים המופתעים, יפעל הגן, מהשבוע ועד להודעה חדשה, עד לשעה 14:00 בלבד, אז יתבקשו ההורים לאסוף את ילדיהם בעצמם, משום שאי־אפשר להפעיל את שירותי ההסעה בשעות אלה.
את מאבק הורי הגן מובילים שניים מההורים, קובי ואקה, שנמצאים בתקופה האחרונה בקשר רציף עם אנשי העירייה ונציגי אלו"ט, במטרה למצוא פתרון לבעיות השונות.
"שתי הבעיות האלה, הפסקת פעילות הגן ביום חמישי בשעה 14:00, וביטולים תכופים של ההסעות, מטרידות מאוד את ההורים, ולצערנו, למרות שיח עם כל הגורמים הנוגעים בדבר, אנחנו לא מקבלים מענה", אומר קובי.
לדבריו, מקורה של בעיית כוח האדם בגן היא בהעברתה של אחת הגננות, שבוצעה לבקשת ההורים, לאחר שלטענתם התגלו בעיות בתפקודה במהלך השנה שעברה.
"הכל פה סופר רגיש, ויש לא מעט סוגיות על הפרק, ובנוסף לכל אלה ילדים שזקוקים ליחס מיוחד, לתהליך מסודר, לשגרה קבועה, נטולת שינויים", אומרת אקה. "השתלשלות העניינים הביאה אותנו למצב שאינו בריא עבור הילדים, ובוודאי שעבור המערכת, על כל מי שקשור אליה, וזה מעסיק אותנו מאוד".

"חוסר אונים"

אנה, אמא לילד בגן, מספרת על הקושי איתו היא מתמודדת בשבועות האחרונים: "יחסית לשאר ההורים העבודה שלי נוחה וגמישה, אבל זו בעיה איך שלא מסתכלים על זה, ואני מבינה שאין לעירייה אנשי צוות ושיש בעיה כללית, אבל מה ההורים אמורים לעשות, להתפטר? אם הילדים בגן עד השעה 16:00, צריך לצאת מהעבודה בשעה 15:30, ובחמישי בשעה 13:00, וזה לא הגיוני.
"בעיה נוספת היא שאם היה מדובר בחינוך רגיל היה לנו חלופות לבחירה, אבל מאחר וזה חינוך מיוחד, אפשרויות הבחירה מצומצמות הרבה יותר, עד לא קיימות, וזה מאוד מטריד".
כמו שאר ההורים, אנה לא מאשימה את צוות הגן במצב שנוצר.
"הצוות נפלא ואין לנו שום טענות כלפיהן, אבל אנחנו והילדים נפגעים מהמצב הזה", היא אומרת. "בשנים הקודמות הלימודים בגן הזה היו עד השעה רבע לחמש, וזה היה סביר הרבה יותר. משהו חייב לקרות, זה גן קטן לילדים על הספקטרום. אפשר וצריך לעזור לנו. כרגע, כמו שזה, אנחנו לא באמת יודעים איך להסתדר, זה מצב של חוסר אונים".

הקידום נמנע

דניאל, אביו של ילד אחר בגן, מספר כי שינוי לוחות הזמנים בגן פגע בו באופן אישי. "הילד שלי למד בשנה שעברה בגן אחר, בו למדו עד השעה 17:00, והשינוי שנכפה עכשיו פגע בנו, ובי באופן אישי בקידום במקום העבודה, אבל משום שזה רק אני, ובשאיפה שזה בר תיקון, חרקתי שיניים", הוא מספר. "בחודש יולי, כשעברנו לגן, היינו משוכנעים שהוא יפעל עד השעה 17:00, אבל אז קיבלנו את הבשורה הזו, ובגלל שאני עובד בעיר, יוצא שאני זה שמגיע כמעט כל יום כדי לאסוף את הילד, וזו בעיה גדולה, כי במקום העבודה לא תמיד פשוט לקום ולעזוב".
דניאל: "אני חושב שאנחנו צריכים להגיע למשרדי העירייה ולא לצאת משם עד שנקבל תשובה או מענה ראוי"
המצב הנוכחי, מספר דניאל, ייאלץ רבים מההורים להפעיל בני משפחה המתגוררים בעיר.
"ניאלץ לתמרן כדי להסתדר, למשל לבקש עזרה מהורה מבוגר שיכול לסייע, אבל רק מעת לעת, לא באופן קבוע, וזאת ממש בעיה.
הפתרון מבחינתי פשוט ‑ אני חושב שאנחנו צריכים להגיע למשרדי העירייה ולא לצאת משם עד שנקבל מענה ראוי, ואם לא תהיה ברירה אז זה מה שנעשה".

"פוגע בהתקדמות"

יסמין, אמא נוספת לילד בגן, מציינת כי קיצור שעות העבודה בגן לא פוגע רק בהורים, אלא בראש ובראשונה בילדים עצמם.
"זה נכון שיש בעיה קשה של מחסור בכוח אדם, אבל הסיפור פה הוא לא רק הקושי של הורים לצאת מהעבודה מוקדם, אלא גם בשבירת השגרה של הילדים שלנו, שהם ילדים מיוחדים, שהשגרה והמסגרת חשובות להם מאוד", טוענת יסמין. "כאמא לילד עם צרכים מיוחדים אני מדגישה שכל שינוי כזה פוגע בהתקדמות ובהתפתחות של הילדים, וכמובן, עם כל הכבוד, במצב הכלכלי ושוק התעסוקה היום, לצאת פעם אחר פעם בשעה 12:00 או 13:00 בצהריים, זו בעיה. אנחנו נקרעים בעבודה כדי לפרנס, וזה לא פשוט".
על הליקויים בנושא ההסעות אומרת יסמין: "אני לא מעלה את הבן שלי על ההסעה, כי באופן אישי אני לא סומכת על הנהגים, ולכן אני לוקחת את הילד לגן בכל בוקר, וגם מחזירה אותו בעצמי, אבל גם ביטולי ההסעות שקורים לא מעט מפריעים לנו. איפה שלא מסתכלים, יש בלגן גדול".

"להקפיץ את ההורים"

אמא נוספת לילד בגן מספרת כי הודעת העירייה ואלו"ט מעמידה את משפחתה בפני בעיה קשה.
"הדבר שהכי מפריע לי הוא שבעיית המחסור בכוח אדם היא דבר מתמשך, וקורה לא פעם בהתראה קצרה שאין סייעת, ואז צריכים לקום באמצע היום, לעזוב הכל ולקחת את הילדים", היא מסבירה.
"במקרה שלי יש בעיה נוספת, כי אני נכה ואיני נוהגת, כך שכל הנטל הוא על בעלי בימים שבהם הילדים לא מגיעים מהגן באמצעות ההסעה. ברגע שמודיעים שהגן נסגר באופן קבוע בשעה 14:00, אז אין גם את אופציית ההסעה, ועבורנו זו בעיה קשה, ומי שצריך לתמרן זה בעלי, שעובד בעבודה מעט בעייתית מבחינת גמישות, ואז צריך להקפיץ הורים. זה לא יכול להימשך בצורה כזו".

אין הקלה בתשלומים

טענה נוספת שמעלים הורי הגן היא נגד אנשי אלו"ט, שעל אף קיצוץ שעות הפעילות בגן, אינם מתחשבים בתשלומים השנתיים שמעבירים ההורים. "התשלומים שלנו כוללים כיסוי של טיפולים פרא־רפואיים לילדים, דבר שהוא חלק בלתי נפרד מעבודת הגן, אבל בגלל ששעות הפעילות קוצצו, הילדים מקבלים פחות טיפולים, ואף אחד לא חושב משום מה להעניק לנו פיצוי", אומרים ההורים. "ההרגשה היא שלא מתאמצים לחשוב על פתרונות יצירתיים, למשל העברה, אחת לתקופה, של גננת אחרת לגן שלנו ביום חמישי, מה שימנע סגירה מוקדמת של הגן".

"בהתראה של כלום זמן"

גם עוזי, אב נוסף בגן, טוען כי הליקויים במערך ההסעות לגן מטרידים מאוד את ההורים, לא פחות מנושא שעות פעילות הגן, והרכב צוות הגננות והסייעות.
"אנחנו בונים על ההסעות, מצפים שההסעה תיקח את הילד בבוקר ותחזיר אותו בסוף היום, ומה שקורה בתקופה האחרונה הוא לא תקין", הוא אומר. "גם בשנה שעברה היו בעיות, אבל השנה יש הרבה יותר מקרים שבהם ההסעה מתבטלת, ואז מבקשים מאיתנו להגיע לאסוף את הילדים בהתראה של כלום זמן לפעמים. כל נושא קיצוץ השעות מכעיס מאוד, בעיקר זה שהגן נסגר פעם בשבוע בשעה 14:00.
"בשנה שעברה הגן עבד עד השעה 16:45, כך שאת השנה התחלנו בקיצוץ של 45 דקות בכל יום, וזה לא מתאים.
אנה: "אני מבינה שאין לעירייה אנשי צוות ושיש בעיה כללית, אבל מה ההורים אמורים לעשות, להתפטר?"
"ויש כמובן את הבעיה שמודיעים לנו, לא מעט פעמים, שהגן נסגר בשעה 13:00 ואפילו בשעה 12:00 בגלל בעיות בכוח אדם, ולמרות שיש צוות מקסים שעושה עבודה נפלאה, אנחנו ממש במצב קשה.
אני לא יודע אם יש או אין חלופות לילדים, ושינויים הם לא דבר בריא לילדים כאלה.
"בכל שנה בשנתיים האחרונות הילד שלנו הלך והשתפר, והשנה יש ממש בעיות, מצוקה קשה של חוסר תפקוד, ועצוב שדווקא אנחנו, אלה שצריכים עבור הילדים שלנו את החינוך, אנחנו לא מקבלים את מה שמגיע לנו".

תגובות

מהעירייה נמסר בתגובה: "מדובר במחסור בגננת. כידוע, גיוסן של גננות והעסקתן הינו בתחום אחריות משרד החינוך, שקבע בתחילת השנה כי במקומות רבים בארץ יקוצר יום הלימודים. כאן בעיר פעילות הגנים קוצרה לשעה 16:00. בגן סביון חסרה גננת בימי חמישי בשעות אחר הצהריים, לכן לא ניתן להפעיל את הגן בימי חמישי מעבר לשעה 14:00. עם קבלת ההחלטה בנושא על ידי משרד החינוך, נציגי העירייה השונים נמצאים בשיח מלא עם ההורים, ומינהל החינוך פועל בשיתוף פעולה מלא עם משרד החינוך במטרה להחזיר את הגן לפעילות מלאה, גם בימי חמישי.

קראו גם:

מבחינת ההסעות, מדובר באירועים נקודתיים, מאחר והמלווה הקבועה היתה חולה וההסעות בוטלו בשל מחסור חמור בכוח אדם של מלווים מחליפים. מעבר לכך, מתחילת השנה ההסעה פעלה ופועלת כבשגרה. בנושא הקדמת ההסעה ביום חמישי, מינהל החינוך פועל למציאת פתרון מיטבי לנושא זה".
מאלו"ט נמסר בתגובה: "במשרד החינוך הוחלט על שינוי בצוות החינוכי של הגן מסיבות מקצועיות. צוות משרד החינוך יחד עם צוות המטפלים של אלו"ט התגייסו על מנת לתת את המענה המיטבי לילדים, תוך דאגה לכך שכל הילדים ימשיכו ויקבלו את הטיפולים ללא שייגרע מהם ולו טיפול אחד. לצערנו מערכת החינוך כולה מתמודדת עם מצוקה קשה בגיוס צוותים חינוכיים עד כדי צמצום שעות הלימודים במסגרות בהן אין מספיק אנשי צוות. אלו"ט יחד עם משרד החינוך עושים כל מאמץ על מנת לפתור את המצוקה ולגייס איש/ת צוות בהקדם האפשרי".
ממשרד החינוך נמסר בתגובה: "אנו מודעים לחוסר ועושים הכל למציאת גננת לגן. מדובר בבעיה כלל ארצית של מחסור בכוח אדם".