תושבים במספר שכונות במודיעין סובלים מזה כמה שבועות ממפגע חמור של חולדות המשוטטות באין מפריע בשטח בנייני מגורים וחצרות בתים פרטיים, תופעה המטרידה מאוד את התושבים.
קראו גם:
לטענת תושבים בשכונות השמשוני והמגנים, שתיים מהשכונות הוותיקות בעיר, תושבים ממתחמי מגורים בשכונות הבחינו בשבועות האחרונים בעשרות חולדות המתרוצצות בסביבת הבתים.
מי שהעלה את הנושא למודעות הציבורית, בהודעה שפרסם באחת מקבוצות הפייסבוק של שכונת השמשוני, הוא גדעון שלח־לביא, שסיפר על מפגע חמור בבניין בו הוא מתגורר.
"כבר כמעט שנה שבבניין שלנו ברחוב חטיבת גבעתי 21, יש מכה של חולדות. הן מגיעות מהביוב העירוני, נכנסות לביובים של הבניין, מכרסמות את הצינורות בקומת המחסנים וזורעות הרס, כולל בכך שמי הביוב נוזלים למחסן", כתב שלח־לביא וסיפר על אוזלת ידה של העירייה לטענתו בטיפול במפגע.
"פנינו פעמים רבות למחלקת התברואה בעירייה אבל הם מפנים אותנו לתאגיד 'מי מודיעין', ושם מפנים אותנו חזרה לעירייה, וחוזר חלילה וכלום לא נעשה", הוא ממשיך.
על מאמצי התושבים להיאבק בעצמם בהתרבות החולדות כתב שלח־לביא: "כבר ערכנו מטעם הבניין שלושה סבבים של הדברות. בכל פעם היה נראה שהחולדות הושמדו. סתמנו את החורים בצינורות, ולאחר זמן לא רב החולדות חוזרות".
שלח־לביא, כמו תושבים אחרים באיזור מגוריו, משוכנע כי רק לעירייה אפשרות להשמיד את החולדות המסוכנות, שעלולות להפיץ מחלות בקרב בעלי חיים ובני אדם איתם הן באות במגע.
"כל עוד אין הדברה של החולדות במערכת הביוב הכללית באיזור, הבעיה לא תיפתר והסבל שלנו יימשך. מדוע העירייה ומי מודיעין, גופים שאנחנו משלמים להם מיסים רבים, לא מסוגלים לדאוג לצרכים הבסיסיים ביותר של התושבים?", תוהה שלח־לביא.
החולדה המליטה
חשיפת המקרה על ידי שלח־לביא הביאה לתגובות נוספות של תושבים בשכונתו, כולל בחלקים אחרים שלה.
משה אביב, המתגורר ברחוב עמק בית שאן, מספר גם הוא על תופעה דומה ממנה סובלים בני משפחתו ושכניו.
"זה התחיל לפני כמה שבועות, אחרי שראיתי חולדה אחת רצה לאורך החומה בחצר הבית ולמען האמת די התעלמתי מזה, חשבתי שהיא פשוט עוברת כאן בדרך ותיעלם, אלא שזה לא קרה", מספר אביב. "כמה ימים לאחר מכן, ראינו עוד כמה חולדות ובימים שלאחר מכן הן התרבו ואנחנו מניחים שהיתה המלטה, שיכולה להביא אפילו 15 ולדות".
לטענת אביב, לאחר שניסו ללכוד את החולדות המתרוצצות בחצר הבית באמצעות מלכודות ולא נחלו הצלחה, הם הבינו כי עליהם לפזר בלית ברירה חומרי הדברה בחצר הבית.
"זו בעיה כי יש לנו כלב ואם הוא יאכל את הרעל הוא ימות, כך שהנחנו מעט מאוד רעל והקפדנו שלא להוציא את הכלב לחצר, שגם זו בעיה. בפועל מתו חמש חולדות, והשאר עוד מתרוצצות והתקווה שלנו היא שהן פשוט ייעלמו מפה, אבל זה עדיין לא קרה. גם מדביר שהזמנו אמר שאחרי המלטה הדרך היחידה היא לפזר מלכודות".
"מלכודות מוות"
גם משפחת מנשה, המתגוררת בשכונת הנחלים, המרוחקת משכונת השמשוני, סובלים מהימצאות חולדות בשטח ביתם.
"עד עכשיו תפסתי שש חולדות ענקיות בחצר", מספר גלעד, אב המשפחה, "אבל כשהתקשרתי לעירייה להתלונן נאמר לי שזו בעיה שלי, כי זה נמצא בשטח הפרטי שלי".
לטענת מנשה, פרט למשפחתו, גם שלוש המשפחות האחרות המתגוררות בדירות הגן בבניין סובלות מהתופעה.
"פיזרנו מלכודות מוות בכל החצר וחלק נתפסו, אבל הבעיה היא שהחולדות מגיעות ממערכת הביוב העירונית ועד שזה לא יטופל לא יהיה לנו שקט", אומר מנשה.
לדבריו, הפארק העירוני הנמצא מול ביתו שורץ חולדות.
"ראיתי בפארק חולדות שמקפצות בין הענפים. זה מרגיז וזה מגעיל, והגיע הזמן לעשות לזה סוף", אומר מנשה.
"בעיה בצנרת העירונית"
לאחר שכמו אחרים הסובלים מהתופעה, שפנו לעירייה ולא נענו, בנימוק כי מדובר בנכסים פרטיים, החליט מנשה לעשות מעשה שיזרז את הדברת מערכת הולכת השפכים באיזור מגוריו.
"לקחנו את אחד הפגרים שתפסנו ופשוט השלכנו אותו ברחוב מול הבניין, והודענו לעירייה על המפגע, ובסופו של דבר העירייה הגיעה, פינתה את הפגר ולפי עדכון שקיבלנו הפנייה שלנו בנושא טופלה, אבל אנחנו לא באמת יכולים לדעת שזה קרה", אומר מנשה.
תושבים אחרים באיזור השכונות שמשוני, המגינים, הנביאים והנחלים, מדווחים על הימצאות חולדות במתחמי המגורים שלהם, ולטענתם הסיבה לתופעה המתגברת היא מצבן הרעוע של תשתיות הולכת הביוב בשכונות אלה.
"ראיתי בפארק חולדות שמקפצות בין הענפים. זה מרגיז וזה מגעיל, והגיע הזמן לעשות לזה סוף"
"זה בדיוק הזמן לבצע שידרוג במערכת הביוב, בוודאי באלה במרכז העיר שהוקמו לפני כשני עשורים", אומר נועם עופר, תושב שכונת הנחלים. "החולדות חיות בצנרת הזו וכשהיא בלויה ולא מטופלת הן אוכלות את הצינורות ויוצאות לחפש מזון ומקום להתרבות. כמו ברשויות מקומיות אחרות, גם במודיעין מזלזלים קצת בתושבים ולא ייתכן שיאמרו למי שמתלונן במוקד על עשרות חולדות שזו בעיה שלו כי זה בחצר שלו. הן מגיעות מהביוב העירוני. אפשר לטפל בזה לפני שזה יחמיר. הדברה מאסיבית ומקצועית במקומות בהם יש בעיה, וחזרה על הפעולות עד שזה ייגמר. בריאות התושבים ואיכות חייהם צריכה להיות מעל הכל".
ממי מודיעין נמסר בתגובה: "התאגיד מבצע הדברות במערכת הביוב בעיר באופן קבוע. בנוסף, כשמתקבלות פניות מתושבים בכתובות ספציפיות אנו עורכים בדיקות והדברות נוספות. לגבי רחוב חטיבת גבעתי, התאגיד ביצע מספר בדיקות ומספר הדברות במקום בחודשים האחרונים, לבקשת התושבים. האחרונה בוצעה לפני שבוע. עם זאת, בדיקה של המדביר לפני ההדברה האחרונה, מעלה כי אין חולדות בביוב העירוני באיזור. לתושב נמסר כי בוצעה הדברה נוספת בכל מקרה וכי מאחר וחולדות נוטות לקנן בעצים, חניונים, ארונות תקשורת ומקומות מוסתרים אחרים, חשוב כי גם בבניין ימשיכו לבצע הדברה עד למיגור התופעה, מאחר ונראה שהבעיה היא בשטח הפרטי של הבניין ולא במערכת העירונית. הדבר נכון בכל רחבי העיר. אם יש כתובות ספציפיות נוספות בהן יש לערוך בדיקות נשמח לקבל אותן ולבדוק. בנוסף נציין כי מאחר ומדובר בעיר חדשה, רוב קווי הביוב בעיר במצב טוב. התאגיד עורך באופן קבוע שיפוץ של קווי הביוב באמצעים טכנולוגיים מתקדמים ללא פתיחת כבישים".
עוד חדשות מודיעין