למעלה מ-150 כתבי אישום הוגשו בחודשים האחרונים כנגד תומכי טרור ומסיתים לביצוע מעשי רצח על רקע לאומני ברשתות החברתיות. מי שמנטרים את הפוסטים השונים ומאתרים עבריינים הם אנשי "חמ"ל תודעה" של משטרת מחוז ירושלים שפועל תחת ענף חקירות.
לדברי ראש ענף חקירות מחוז ירושלים, סנ"צ אזיק סימון, לפעילות החמ"ל יש תרומה מכרעת בסיכול פיגועים בבירה. כאשר הוקם החמ"ל לפני שלוש שנים איש לא תיאר לעצמו את אירועי 7 באוקטובר והמלחמה הכוללת שתבוא בעקבותיהם.
"החמ"ל הוקם מתוך ראייה שאנחנו חייבים להיות ברשת ולעשות מהלכים אקטיביים לניטור של עבירות פליליות הסתה ועוד", מסביר סנ"צ סימון, "מדובר ביחידה שמורכבת מאנליסטים, יוצאי יחידות צבאיות מסווגות, בעלי ידע בשפה הערבית ברמה של שפת אם, אנשים עם יכולות לעסוק בניתוח חומרים וכמובן בחלק הטכנולוגי של ניטור בתוך הרשת".
איך השתנתה הפעילות של החמ"ל בעקבות אירועי 7 באוקטובר?
"בחודשי המלחמה הראשונים חמ"ל תודעה עבד בקצב אינטנסיבי מאוד. החל מחודש מאי 2024 אנחנו רואים שחלה ירידה בעבירות הסתה והזדהות ברשת". בחמ"ל למדו לתת מענה מהיר לטיפול בהסתה ברשתות, "במידה ויש אירועי של ניטור ברשת, לדוגמה מוסדות שלטון שמזדהים עם חמאס ומעלים פוסט הסתה", מסביר סנ"צ סימון, "אצלנו מבצעים הורדה ראייתית ועוברים מסלול של חטיבת החקירות ופרקליטות המדינה שהן אלה המאשרות לפתוח בחקירה. לאחר האישור החומר עובר ליחידה חוקרת שפותחת בחקירה לאתר חשוד כדי להביא בסופו של יום לכתב אישום".
מאות פרסומי הסתה בחודש
מספר ימים לאחר פרוץ מלחמת "חרבות ברזל", חשפה המשטרה גל של הסתה במזרח העיר. הודות לפעילות נחושה ומהירה, שבהחלט ניתן ליחס לשינוי תפיסה, נעצרו ונחקרו כ-40 חשודים בהסתה או תמיכה בטרור. בין היתר נחשף על ידי המשטרה כי מורה בבית ספר במזרח ירושלים ורכזת הסעות ילדים נעצרו בחשד לגילויי שבח הסתה ודברי שנאה והזדהות עם ארגון טרור חמאס. גם בעיריית ירושלים פוטרו עשרות עובדים ערבים מאז פרוץ המלחמה שיכלו להתפרש כהבעת תמיכה בטבח המזוויע שבוצע בעוטף או תמכו בחמאס ובמפלתה של ישראל.
אחד הסיפורים הבולטים היו של פרופ' נדירה שלהוב-קוברקיאן מהאוניברסיטה העברית אשר נעצרה בחשד להסתה ובעקבות דבריה נערך חיפוש בביתה. למחרת דחה בית המשפט את הבקשה להאריך את מעצרה והיא שוחררה בתנאים מגבילים הכוללים ערבות וחובת התייצבות לחקירה. עם זאת, בעקבות הסערה הציבורית שקמה היא נאלצה לפרוש מהוראה באוניברסיטה ולא תשמש עוד כמרצה בה.
סנ"צ סימון מהבהיר כי החל מ-7 באוקטובר הוגשו מאות בקשות לחקירה מהפרקליטות אך רק מחציתן אושרו. "באוקטובר 2023 בלבד נוטרו למעלה מ-500 פרסומי הסתה אבל בהחלט ראינו, הודות לפעילות שלנו, שבכל חודש היתה ירידה".
צעירים מסיתים יותר
מנתוני המשטרה עולה כי 10 אחוז ממפרסמי הפוסטים המסיתים הם קטינים עד גיל 18. האחוז הגדול ביותר - 50 אחוז, הוא של צעירים בגילאי 18 עד 35. כ-35 אחוז הם בגילאי 36 עד 55 ו-10 אחוז נוספים מעל גיל 55.
איך מגיעים למסיתים ומזהים הסתה?
"יש מספר דרכים. אנחנו משוטטים ברחבי הרשת במנועי חיפוש ומנטרים התבטאויות כמו 'אני פעיל בעד החמאס', 'תומך בשהיד הזה או האחר', או דיווחים ממעסיקים, תלונות מכוונות מאזרחים שראו בפייסבוק פרסום הזדהות עם החמאס, או קריאות לעשות פרובוקציות, לפגוע ביהודים. יש מגוון רחב של התבטאויות, לרבות של הזדהות. אם יש אירוע שדובר החמאס מוציא מנשר ויש כאלה שמזדהים עם המנשר למחוק את ישראל מעל המפה זו הזדהות עם הסתה לטרור".
באילו התבטאויות נתקלתם שהיו ממש חריפות?
"היה מקרה של אח של מחבל שהתבטא ועוודד את המעשה של אחיו וכתב 'אחרי אלף שנים כולנו נפגוש את המוות' וגם העלה סרטון של מחבל וכתב 'הירח שלי הוא השהיד', היה מקרה של שומר וואקף בהר הבית שהמגיב על תמונות של פעילי טרור מכוונים נשק לניידות משטרה וגם העלה תמונה של חטוף וכתב 'אל תדאג אמא שלך גם בדרך'.
"אחד המקרים החמורים היה של עיתונאית שהחזיקה בחשבון ברשתות החברתיות אלפי עוקבים. היא הזדהתה עם ארגון טרור ועם המעשים ב-7 באוקטובר במספר פרסומים. באחד מהם היא פרסמה סרטון העוסק בחטיפת קשישים על ידי מחבלי החמאס וכתבה 'אין אני מתה, קומדיה שחורה זקנה מאושרת, היה לה אקשן לפני שהיא מתה'. ואפילו קיבלה תגובות בעלות אופי תומך שלהן השיבה: 'לא צחקתי ככה כבר שנה, החבר'ה נכנסו לבית אבות ולקחו אותם'".
ויש גם אסירים משוחררים מהעסקה האחרונה לשחרור חטופים, אשר יצאו מהכלא והמשיכו להסית לטרור. "הוגש כתב אישום בגין הסתה לטרור וגילוי הזדהות עם ארגון טרור נגד אסיר שכתב 'יוקל לך אביו של שאהיד, שאללה ירחם על נשמותיכם יקרים'".
לדברי סנ"צ סימון הוא רואה קשר ישיר בין הפעילות של החמ"ל נגד ההסתה לטרור ברשתות למניעת אירועי טרור ופיגועים בבירה, "צריך להבין שלא מסתפקים בפוסט. אנחנו מחפשים פרופיל של אותו אדם ומתחקרים מהסוף להתחלה. אם יש אירוע קונקרטי מתחילים לבדוק את ההיסטוריה של האדם, לחזק את התיק, להזין את הלכי הרוח. בדרך זאת מונעים הרבה מפגעים פוטנציאלים, אירועים טרור והפרות סדר. כך לדוגמא אם רואים קטין שמזדהה עם מפגעים שביצעו ירי לעבר לוחמי מג"ב, הוא עלול להיות פוטנציאל למפגע הבא. אנחנו מתחקרים ומנסים למנוע את האירוע הבא ועושים את זה בהצלחה. לראייה יש ירידה בכמות הפיגועים אירועי הטרור, פחות הפרות סדר שנובעות מתוך עבירות הסתה. הפעילות שלנו היא למעשה חזית של מניעה".