תושבים חילוניים ממודיעין יוצאים בימים אלה בקמפיין ציבורי, חריג בקנה מידה עירוני, שמטרתו הפסקת תפילותיהן של קהילות בתי כנסת בעיר בשטח גינות ציבוריות. לטענתם, הדבר מפריע לציבור החילוני, ופוגע בזכותם להשתמש בשטחים ציבוריים המיועדים לכלל האוכלוסייה.
המחאה החלה לפני כשבועיים, זמן קצר לאחר שהממשלה הסירה את מגבלות ההתקהלות וחובת המסכות במקומות סגורים.
2 צפייה בגלריה
מתפללים בגינה ציבורית בעיר. "הגיע הזמן שיחזירו לנו את השקט"
מתפללים בגינה ציבורית בעיר. "הגיע הזמן שיחזירו לנו את השקט"
מתפללים בגינה ציבורית בעיר. "הגיע הזמן שיחזירו לנו את השקט"
( צילום פרטי)

חשש מאנרכיה

במסגרת מאמציהם לשנות את המצב, החליטו תושבים בעיר לערב בסוגיה את חברי סיעת "מודיעין חופשית" במועצת העיר, בראשות אבי אלבז, שחבריו והוא מייצגים, מאז כניסתם למועצת העיר, את האינטרסים של הציבור החילוני. "אנחנו חוששים שהגעת קבוצות מתפללים בכל שבת ל'בתי כנסת' מאולתרים, בגינות המיועדות לשירות הציבור הרחב, לחניות או לגני שעשועים לילדים, תוך העלמת עין לכאורה של העירייה, עלולה ליצור אנרכיה ופגיעה בסמכות העירייה", טוען אלבז.
"פעולות אלה עלולות להוביל ליוזמות של קבוצות אחרות של תושבים, להשתלט על שטחים ציבוריים ולעשות בשטחם ככל העולה על רוחם, כמו מנגלים בשבתות, דבר שיפריע מאוד לתושבי המקום ויפגע במרחב הציבורי. העירייה חייבת לפנות את מנייני המתפללים, ולהנחות את הפיקוח העירוני לוודא שתופסק פעילותם בשטחים הציבוריים, ושיתפללו בבתי הכנסת הרבים בעיר".
נכון לעכשיו, מאבקם של תושבי העיר המתנגדים לתפילות בגינות הציבוריות מתייחס לשני מוקדים מרכזיים: בגינה ציבורית הממוקמת מול בניין מספר 64 ברחוב נהר הירדן, וברחבת החניה שמול בניין מספר 3 ברחוב נחל יבנאל בשכונת משואה – אתרים שלדברי המוחים הפכו בחודשים האחרונים למוקדי משיכה לעשרות רבות של מתפללים מדי שישי ושבת.

המתנגדים: "זה מטרד"

אחת מתושבות רחוב נהר הירדן, שבדומה לאחרים חוששת להיחשף, אומרת: "מי שלא גר קרוב לגינה לא יכול להבין מה אנחנו עוברים כל שישי ושבת, גיהינום, וזה רק בגלל סיבה אחת – התפילות ההמוניות שמתקיימות לנו מתחת לחלון". אני רוצה לראות מישהו שיסכים שכל שישי בערב, כשהוא רוצה לשבת בשקט בסלון ולראות טלוויזיה, הוא ישמע צעקות ושירה רועשת ברחוב. אני יודעת שזו תפילה, אבל אפשר לעשות את זה במקום אחר, בבית כנסת, באולם סגור, כבר אין שום מגבלות שמונעות את זה".
תושב אחר ברחוב מוסיף: "הגיע הזמן שהדברים שלנו יישמעו במועצת העיר או בלשכת ראש העירייה".
"כל מי שחושב שאני 'אנטי', מוזמן אליי לדירה בשבת בבוקר, כשאני מתעורר מההמולה בחוץ, וכשפרט לעשרות המתפללים נוסעים על הכביש ילדים על אופניים, וצועקים אחד לשני, זה מטרד, אין לזה מילה אחרת".
2 צפייה בגלריה
אבי אלבז. לא חוקי
אבי אלבז. לא חוקי
אבי אלבז. לא חוקי
( צילום: קובי קואנקס)

התומכים: "תסגרו חלונות"

רועי נבון, תושב שכונת משואה, המתפלל באופן קבוע באחד מבתי הכנסת בשכונה, לא מקבל את מחאת תושבי השכונה. "השטחים הציבוריים פתוחים לכולם, ומי שיש לו בעיה עם המתפללים, שיסגור את החלונות לשעה וחצי", אומר נבון. "אף אחד לא עושה במקומות האלה מעשים אסורים, אנחנו שם כי מותר לנו.
"ועל מה הרעש? הציבור הגדול מגיע לגינה רק בסופי שבוע כי רוב התפילות ההמוניות מתקיימות בימי שישי ושבת, מן הראוי שהחילונים יגלו הבנה, כמו שהם נוסעים ברכב בשבת וזה מפריע לנו בעין, לנו מותר להתפלל בקול".
אלבז, המתכוון לפנות בנושא ללשכתו של ביבס, אינו מסכים עם נבון, וטוען כי התפילות ההמוניות במתחמים ציבוריים אינן חוקיות. "מאז פרוץ מגפת הקורונה לפני כשנתיים, עשרות מנייני מתפללים ברחבי העיר קיימו את התפילות בשטחים ציבוריים מחוץ לבתי הכנסת, וזה היה בסדר כל עוד הייתה הנחיה מחייבת של משרד הבריאות להגביל את מספר המתפללים", אומר אלבז, "ולמרות שתפילות המניינים בשטחים אלה הפריעו לתושבים החילונים הגרים בקרבת מקום, הדבר התקבל בהבנה. אולם מאז ביטול הנחיית משרד הבריאות, ובמיוחד לאחר ביטול החובה לעטות מסכות במקומות סגורים, התירוץ של להתפלל מחוץ לבית הכנסת אינו קיים.
"לנו לא ברור איפה המתפללים היו לפני שהחלו להשתלט בצורה פיראטית על המתחמים בכל שבת, והגיע הזמן שהעירייה תפסיק את המחדל הזה".
חבר מועצה נוסף, החבר גם בוועדה העירונית לשירותי דת, עמיחי זליג, תומך בקבוצות המתפללים, וקורא לבחון את הסוגיה בצורה רצינית. "אם הדבר מפריע לציבור לא דתי, ועד היום הייתה הבנה, צריך אולי לבדוק מה הסיבה שהתפילות נמשכות, אבל חשוב לזכור גם שהקורונה עדיין כאן, ויש סיכון בהתכנסות במקומות סגורים עבור אוכלוסיות מסוימות", אומר זליג. "ייתכן שמדובר בהתקהלויות של מי שהחשיפה לווירוס מסוכנת להם: קבוצות סיכון, אנשים מבוגרים, שלולא התפילה בחצרות לא יוכלו להתפלל, ולכן חשוב לבחון ולהבין את כל ההיבטים. פרט לכך חשוב שכולם יבינו שהרבה פחות נוח בגינות, אין מיזוג ואין שירותים, אלה לא תנאים אידיאליים, אבל כרגע זה המצב, וכולם צריכים לגלות איפוק".
במהלך השבועיים הקרובים אמורה הנהלת העיר לדון בסוגיה, בה עוסקים בימים אלה גם גורמים במחלקת הדת העירונית, בראשה עומד שלמה חנינה.
"הגיע הזמן שיחזירו לנו את השקט של שבת שהמתפללים לקחו מאיתנו", אומר אחד מתושביה החילונים של שכונת משואה. "גם הגיע הזמן שאנשים יפסיקו להיות יפי נפש, ולהצדיק את המעשים האלה תחת העניין של 'חופש הפולחן'. חופש הפולחן של הציבור הדתי, שמגיע בהמוניו לתפילות בגינות ציבוריות בשכונה חילונית, הוא מה שגורם לנו להרגיש כלואים. זה לא מקובל, די, נמאס".
תגובת העירייה: "השטחים הציבוריים בעיר נועדו לטובת כלל הציבור בעיר וזאת בתנאי שהפעילות הנעשית בהם היא בהתאם לנהלים הכתובים בחוקי העזר והמדיניות העירונית, כפי שהיא מפורסמת באתר העירייה. העירייה, באמצעות מחלקת הפיקוח העירוני, תוסיף לאפשר לכלל הציבור ליהנות מהשטחים הציבוריים בעיר".
כל העדכונים - חדשות מודיעין