בימים שמחנה הימין והשמאל מתקוטטים זה בזה לא רק בזירה הפוליטית אלא גם ובעיקר ברשתות החברתיות, והשיח הולך ונעשה אלים, ערן חרמוני (35), יו"ר סניף מפלגת העבודה במודיעין, יוצא נגד הסטיגמה שדבקה באנשי השמאל כ"אנטי ציוניים" ו"עוכרי ישראל".
כתב בפייסבוק להכות שמאלנים - ונעצר אחים הקימו אתר להיט במאבק ימנים ושמאלנים
הכל התחיל בימי סוף מבצע 'צוק איתן'. גם אז המתח בין המחנות הלך והקצין ומדי יום נכתבו מאות ואלפי תגובות באתרי האינטרנט וברשתות החברתיות שכללו קללות שונות ומשונות בגנות כל מי שהעז למתוח ביקורת על מדיניות הממשלה. גם השמאל הקיצוני לא נח, ובאחת ההפגנות נגד המבצע שהייתה בחיפה הונפו דגלי חמאס. למחרת כונתה ההפגנה 'הפגנת שמאל'.
למראה תמונות אלו הרגיש חרמוני שהגיעו מים עד נפש. "אמרתי 'מה לי ולהם?' והעליתי פוסט לפייסבוק שהכותרת שלו הייתה 'אל תקראו להם שמאלנים'", הוא מספר. "כתבתי שאני שמאלני בכל רמ"ח איבריי, תומך בשתי מדינות לשני עמים, נגד הפרטת משאבים לאומיים, בעד צדק חברתי, בכל מבחן פוליטי אני עונה להגדרה של שמאל, אבל שירתתי בצבא, אני משרת במילואים, כמו אלפים, רבבות ומאות אלפי שמאלנים שנמצאים בחזית בצבא, בחזית העשייה החברתית, בארגונים החברתיים, ואין ביני לבין אותם אנשים שיוצאים נגד חיילי צה"ל שום כלום".
מהפוסט הזה נולדה תנועת "שמאלה" המבקשת להעלות על נס את פעילות השמאל השפוי והציוני, ולחדד את ההפרדה בינו לבין השמאל הקיצוני והאנטי ציוני. "גם לי וגם לעוד חברים נוספים הייתה תחושה שהמילה 'שמאלני' הפכה להיות מילת גנאי, מילה המזוהה עם חוסר פטריוטיות וחוסר ציונות. זה היה מוזר כי השמאל בעינינו הוא הביטוי הכי נכון והכי שלם לציונות ואהבת הארץ", הוא אומר ומוסיף, "צריך להגיד את האמת – המנהיגים הכי גדולים של הציונות שעסקו במלאכת הקמת המדינה בשנים הכי משמעותיות היו אנשים רחמנא לצלן 'שמאלנים' שאחזו בעמדות שמאלניות־סוציאליסטיות, אם זה בן גוריון, ברל כצנלסון, ועוד רבים וטובים. בשנים האחרונות פתאום המילה שהכי קשה להגיד היא 'שמאלני'. נראה לנו מוזר וחשבנו לעשות עם זה משהו".
שמאלנים גאים הפוסט שכתב חרמוני (35), עורך דין בהכשרתו, נשוי ואב לתינוקת בת שנה, עורר הדים רבים. "בלי שציפיתי הפוסט קיבל משהו כמו 1,200 שיתופים ונהיה ויראלי ברמות", נזכר חרמוני, "גם אני וגם החברים שלי הרגשנו שיש ציבור שמאלני שלא מתבייש לא בשמאלנות שלו ולא בציונות שלו, אבל מרגיש שהוא לא מיוצג. מהמקום הזה הקמנו את 'שמאלה'".
חרמוני סבור שהמילה שמאלני הפכה מילת גנאי בגלל שתי סיבות. "מצד אחד, בא הימין וברבות השנים ניכס לעצמו את כל הסמלים הציוניים - הדגל, המדינה, ומצד שני, המנהיגים של השמאל הציוני נבהלו וחששו לקרוא לעצמם שמאל והשאירו את המרחב הזה לגורמים הכי שוליים שהם מיעוט זניח שלא מייצג את השמאל לחלוטין", הוא אומר. "אנחנו באים ולא מתביישים בזה שאנחנו שמאלנים, אנחנו לא מרכז, אנחנו לא מרכז מתון, אנחנו לא מפלגת אווירה, אנחנו בעלי שורשים אידיאולוגיים ברורים. אנחנו שמאלנים ציוניים".
מאחדים כוחות עמותת "שמאלה" שהקימו חרמוני וחבריו היא תנועה חוץ מפלגתית שמנסה לתת מענה לכל הסוגיות האלה. "דבר ראשון שעשינו הוא כנס בתל־אביב שאליו הבאנו ארבעה קמפיינרים מקצועיים", מספר חרמוני. "השאלה שהצבנו בפניהם הייתה איך הופכים את השמאל למותג מנצח. הם באו מזווית מקצועית ולא אידיאולוגית. חלק מהתשובות שלהם היו תשובות נכונות וחלק לא. זה היה תחילתו של שיח מאוד מעניין".
התנועה תמכה גם בהעלאת שכר המינימום, בהעלאת שכר החיילים ובאיחוד כוחות בגוש השמאל לקראת הבחירות ב־2015. "לקמפיין הייתה השפעה על החיבור של מפלגת העבודה עם 'התנועה' בבחירות. אפילו הסיסמה 'מנצחים ביחד' היא סיסמה שלנו", הוא אומר בגאווה, "אמנם לא היה איחוד שלם, אבל השיח היה שצריך לאחד כוחות בגוש. היינו מהגורמים שקידמו את האיחוד, וחבל שזה לא קרה לגמרי".
אחרי הבחירות הקפיאה תנועת "שמאלה" את פעילותה וכל אחד מחבריה עסק במפלגתו. "הייתה תחושה שנתנו פייט ובסוף ביבי ניצח", הוא אומר, "ברור שזאת הייתה אכזבה, אבל הדבר האחרון שצריך לעשות הוא להיכנס למפח נפש. צריך להמשיך. כשאני רואה היום את התגובות שהיו בעקבות הבחירות ועל זה שהימין שולט בשנים האחרונות, אני מזהה כמה מאפיינים שהמשותף לכל הגישות האלה הוא תבוסתנות. הם איבדו אמונה בעצמם ובחברה הישראלית. הגישה שלנו ושל רבים בשמאל היא גישה שממש לא ויתרה על החברה הישראלית. אנחנו חלק ממנה. המטרה שלנו היא לפעול, לשכנע ולהשיג רוב. זו דמוקרטיה ואנחנו עושים את זה".
נראה שמדובר במשימה לא פשוטה. "נכון שזה לא אתגר פשוט, אבל אם נסתכל על האתגרים של הדורות הקודמים, האתגרים שלהם היו קצת י