נסיעה לשום מקום: "ילד בכיתה ב' אמור לנסוע לבד באוטובוס ציבורי? מי ערב לביטחונו?" זועקת השבוע אם מודאגת במודיעין בתקווה ששבוע לפני סוף השנה אולי בכל זאת משהו ישתנה ולאחר החופש הגדול יימצאו מלווים באוטובוסים העמוסים תלמידים בדרך לבית הספר. נושא ההסעות לבתי"ס במודיעין נידון פעמים רבות, והכרעת העירייה בנושא נותרה עיקשת: מדובר בתחבורה ציבורית במקום הסעות, ותחבורה ציבורית לא מחויבת מלווה. עניין של סמנטיקה? אולי, אבל ביטחון התלמידים עומד פה לדיון.
בדו"ח מבקר המדינה שבדק את הנושא צוין כי על הרשויות המקומיות מוטלת החובה לספק תחבורה לתלמידים שמתגוררים בתחומיהן כמפורט בתקנות לימוד חובה וחינוך ממלכתי. חלק מהרשויות מפעילות הסעות בקווי תחבורה ציבורית המאושרים על ידי משרד התחבורה להסעות תלמידים בלבד, בתנאי שהותקנו באוטובוסים חגורות בטיחות, שצורף מלווה לאוטובוס ובתנאי שהנהגים עמדו בדרישות חוזר מנכ"ל.
בתקופתה של חברת ההסעות "מרגלית" הופעלו במודיעין שישה קווים של הסעות
תלמידים. כבר ב- 2007 התחייבה חברת ואוליה טרנספוטיישן ("קונקס") שהחליפה אותם, לקחת על עצמם את הפעלת קווי האשכול לכל דבר ועניין, לרבות הסעות התלמידים. משרד התחבורה טען כי בתקופת הפעלת הקווים על ידי המפעיל הראשון, הוא הפעיל את הסעות התלמידים לבתי הספר היסודיים בניגוד לחוק. בין השאר טען משרד התחבורה כי הקווים הופעלו ללא הימצאות מלווה באוטובוס שתפקידו לשמור על בטיחותם של הילדים וכי את המלווים אמורה הייתה עיריית מודיעין לספק.
בדוח המבקר נאמר כי המפעיל הראשון (מרגלית) השיב למשרד מבקר המדינה בדצמבר 2008, כי הציב מלווים לקווי התלמידים על חשבונו מאחר והעירייה נמנעה מלעשות כן.
יש לציין כי כאשר השירות עבר לחברת ואוליה בוטלו הקווים שנקראו "הסעות", אך נבנו מסלולים מותאמים שעברו בין השכונות ובתי הספר. עניין ליווי התלמידים נפל בין הכיסאות בעקבות שינוי הגדרת השירות כתחבורה ציבורית. כך שבאורח פלאי הפיכת האוטובוס לציבורי, הפך אותו למוגן וידידותי עבור התלמידים.
אלא שבשטח הדברים נשמעים אחרת: "ברגע שהאוטובוס מגיע לתחנה בסוף יום הלימודים, יש ריצה המונית", מספרתה השבוע הילה, נוסעת קבועה בקו 1, "ילדים נדחפים ודוחפים בהיסטריה בניסיון לזנק קדימה, עולים אחד על השני. המראה מעורר בי פחד כל פעם מחדש ומזכיר אסונות מהעבר.
"הפחד הגדול הוא באופן שבו הם מתנפלים וגודשים על האוטובוס", מתארת הילה "יש כמה ילדים חכמים שפשוט הולכים ברגל לתחנה אחרת כדי לעלות בלי שימחצו אותם, אבל הרוב פשוט נלחמים על המקום שלהם, אחרת כשהאוטובוס יתמלא תיסגר הדלת והם יפספסו את ההזדמנות לחזור הביתה".
למרות פניותיו הרבות לעירייה בנושא, מיגל הרף, יו"ר הנהגת ההורים אומר כי לא מצא אוזן קשבת לעניין. "ההצעה היא פשוטה, קחו אנשים שיבדקו את זה, הצורך קיים בבירור. למה פוסלים מבלי לבדוק? זה לא כל כך הרבה כסף, זה המינימום כדי להגן על ילדינו".
עיריית מודיעין: "לאור שינוי הקריטריונים והוראות שהוציא משרד החינוך לפני כשנתיים לגבי הסעות תלמידים. הוחלט על הפסקת הסעות התלמידים בעיר. כיום, בדומה לנעשה בערים נוספות בארץ, התלמידים משתמשים בתחבורה הציבורית שבה כידוע אין מלווים. עם זאת בעירייה מודעים לבעייתיות ופועלים מול הגורמים הקשורים לנושא במטרה לסייע לתלמידים".
"ואוליה טרנספוטיישן": "קווי התחבורה הציבורית אינם קווי הסעה פרטיים וככאלה אינם מחוייבים במלווה. הרכבים של ואוליה מצויידים בכל אמצעי הבטיחות, כפי שנדרש בחוק. חברת ואוליה מפנה משאבים ומשקיעה מזמנה וממרצה למען בטיחות התלמידים בעיר מודיעין וכדוגמה לכך ניתן למנות את תרומתה בקניית הציוד למשמרות הזהב בעיר".