גאווה מקומית: בימים אלה נמצאים שישה סטודנטים צעירים תושבי מודיעין בתוכנית הייחודית והיוקרתית של המשטרה "צוערי שהם".
קראו גם:
בעוד המשטרה נבחנת ביתר קפדנות בצל אכיפת תקנות הקורונה ועל רקע ההפגנות נגד הממשלה, מביאים ששת הצעירים המצטיינים מבני העיר תקווה כעתודת הקצונה של המשטרה.
תוכנית צוערי שהם - צוערים לשירות משטרת ישראל, הינה תוכנית ייחודית ויוקרתית שמופעלת במשטרה משנת 2013. מטרתה היא איתור, גיוס והכשרה של סטודנטים בעלי פוטנציאל למצוינות בפיקוד, למסלול ייחודי של הכשרה לקצונה בתחומי הסיור והחקירות בתחנות המשטרה, והיא כפופה לענף מצוינות שבמרכז לפיתוח מנהיגות של המשטרה.
ששת הצוערים סיפרו השבוע ל"ידיעות מודיעין־איילון" על חוויותיהם מהקורס.
"התפתחות אישית"
ליאן קלייר סיידל, בת 25, משתתפת במחזור ה' של הקורס. היא גדלה במודיעין וחלמה להיות חוקרת במשטרה. כיום היא משרתת בתחנת מוריה בירושלים. היא בוגרת תואר ראשון בקרימינולוגיה ובסוציולוגיה ואנתרופולוגיה ותואר שני במשפטים.
"גדלתי במודיעין וגרתי בה משנת 1998 ועד 2018", היא מספרת. "בנוסף, בשנתי הראשונה במשטרה אף שירתתי בתחנת מודיעין. כיום אני משרתת כחוקרת במחוז ירושלים ועתידה לצאת לקורס קצינים בעוד חודש".
למה החלטת לצאת לקורס?
"היות ורציתי להיות חוקרת במשטרה, כאשר נחשפתי לתוכנית במהלך התואר, זו היתה הזדמנות טובה עבורי להתחיל את דרכי במשטרה במסלול שמאפשר עבודה ולמידה מקצועית לצד לימודים והתפתחות אישית. זו היתה ההזדמנות שלי לשרת באופן הטוב ביותר על מנת לתרום מעצמי לתדמית המשטרה".
מה הציפיות שלך מהשירות במשטרה?
"אני מצפה מהשירות במשטרה שיאתגר אותי, ילמד אותי ויתן לי תחושת סיפוק מעשייה. אני רואה בשירות המשטרתי שליחות, ואם אדע שהשפעתי לפחות על בן אדם אחד והצלחתי לעזור לו, זה שווה הכל.
"לעניין אכיפת הקורונה וההפגנות, חשוב לי להגיד שהמשטרה איננה הגוף המחוקק אלא הגוף האוכף, ומתוקף תפקידה לוודא את קיום ההנחיות. השוטרים היום עומדים בחזית ומטרתם לשמור על בריאות האזרחים והם עושים עבודה קשה מאוד שראויה להערכה.
"לכל מי שמתלבט אם להתגייס למשטרה, אני יכולה להגיד שזו לא החלטה פשוטה, במיוחד בתקופה הזאת. אך אני חושבת שזה מקום מצוין להשתייך אליו, ששואף תמיד להתקדם ולהשתפר וזו זכות להיות חלק ממנו".
"תוכן מעניין"
שירי ברנע, בת 24, משתתפת במחזור ז' של הקורס ומשרתת בתחנת לוד. היא לומדת לתואר ראשון בקרימינולוגיה ומזרח תיכון.
"לתוכנית צוערי שהם נחשפתי באוניברסיטה", היא מספרת, "כאשר הגיעו נציגים מהתוכנית להסביר עליה. התרשמתי כי מדובר במסלול שיאפשר לי להמשיך להשקיע בלימודיי ובמקביל להתחיל להתעסק בעולם תוכן שמעניין אותי".
ברנע, שנפצעה במהלך תפקידה בחודש ינואר האחרון מפגיעת רכב גנוב, מספרת על המקרה שבו עמדה לצד אזרחית במהלך אירוע מתגלגל: "קיבלנו דיווח על רכב גנוב על כביש 40 לכיוון לוד. דניאל, השוטר שהיה איתי, ואני ביצענו מחסום. חיכינו כמה דקות, ופתאום ראיתי רכב שחור, שכנראה קלט אותנו וניסה לברוח. פתאום הוא חתך לתוך הנתיב, ואחרי זה ראיתי בסרטון שהוא התנגש ברכב לבן, שהוא זה שפגע בי.
"נכנסתי לאוטו אחר, של אזרחית שהיתה בהיסטריה, וישבתי אצלה עד שמד"א הגיעו. זה היה מפחיד, אבל אחרי זה ראיתי שכוחות יס"מ ושוטרים נוספים תפסו את הגנב ועצרו אותו.
"זאת העבודה, זה לא תמיד נעים וקל, אבל בסוף, כשראיתי אותו עצור, זה היה שווה את זה".
למחרת האירוע, הנהגת שממנה נגנב הרכב, הגיעה לבית החולים לבקר את ברנע ואת רס"ר דניאל טפטה, שנפצע גם הוא באירוע, והודתה להם.
"להשפיע על החברה"
אסף בן ממס, בן 29, לוקח חלק במחזור ז' של הקורס. הוא גר במודיעין ומשרת בתחנת לוד. יש לו תואר ראשון במדעי המדינה וקרימינולוגיה וכרגע לומד תואר שני במשפטים ללא־משפטנים בהתמחות במשפט הפלילי.
"התוכנית קרצה לי מאוד, הן מפאת הגיוס למשטרת ישראל, והן בשל היותה תחת ענף מצוינות של המשטרה", הוא מספר. "היה לי חשוב לבצע שירות משמעותי במשטרה לצד אנשים איכותיים".
על הביקורת שנשמעת על המשטרה הוא אומר: "המשטרה מתפקדת במספר כובעים, למשל, מתן שירות לאזרח, מתן תחושת ביטחון לאזרחים וכו', ובין היתר תפקידה הוא גם לאכוף. איך שלא נסתכל על זה אכיפה זה לא דבר נעים ונוח, אבל מישהו חייב לעשות את זה כדי לשמור על סדר ועל חיים נורמליים".
מה הציפיות שלך מהשירות במשטרה?
"הציפייה שלי במהלך ההכשרה בתוכנית היא בעיקר ללמוד. אני מגיע למשטרת ישראל עם המון ניסיון מקצועי, מבצעי, פיקודי ויכולת הבנת מערכת היררכית. אני מקבל המון בחזרה, אני מבצע מסלול של צוער במערך החקירות, אני מתחכך ונפגש עם החברה הישראלית לכל גווניה, ברגעים משמחים וגם פחות. אין דבר יותר מספק מלתת שירות לאזרחי המדינה בצורה עקיפה או ישירה".
"לדעתי האלימות המילולית והפיזית המופנית כלפי שוטרים אינה מוצדקת. שוטרים עושים את העבודה שעליה המדינה מחליטה. כאשר ישנו חוק ללכת עם מסכה, על השוטר לאכוף את החוק"
מה ההמלצה שלך לצעירים ששוקלים להצטרף לתוכנית?
"אני רוצה לומר להם שההחלטה להצטרף למשטרה, משמעותה להשפיע על פני החברה הישראלית. לא קיים גוף החולש על כל כך הרבה תחומים הנוגעים לאזרחי מדינת ישראל כמו משטרת ישראל. כמובן שנדרשות לכך התאמה בסיסית, בשלות, נכונות לתרום והמון רצון".
"שירות משמעותי"
ים דשקוטאי, בת 24, משתתפת במחזור ח' של הקורס. היא גדלה במודיעין וכיום מתגוררת במכבים ומשרתת בתחנת מוריה בירושלים. לומדת תואר ראשון בקרימינולוגיה וחינוך באוניברסיטת אריאל.
"החלטתי להצטרף לתוכנית כי חיפשתי מסלול חיים קבוע ומעניין שאוכל להתקדם בו ולהגשים את עצמי", היא מספרת. "כשהתגייסתי למשטרה ידעתי שלא כל מה שרואים בטלוויזיה נכון, ושהמשטרה עושה את עבודתה כראוי. הקורס היה לי מעניין, למדתי בו המון והכרתי אנשים מדהימים ואחלה של מערכת. ומעבר לחומר הלימודי החשוב עברנו הרבה כמחלקה וצברנו חוויות חדשות.
"הציפיות שלי מהשירות במשטרה הן שהשירות יהיה משמעותי, בעל ערך. שאני ארגיש שאני תורמת את חלקי ועושה זאת בצורה הטובה ביותר. אוכל לתרום הרבה אכפתיות לסביבה, סבלנות ותמיכה באזרח.
"לדעתי האלימות המילולית והפיזית המופנית כלפי שוטרים אינה מוצדקת. שוטרים עושים את העבודה שעליה המדינה מחליטה. כאשר ישנו חוק ללכת עם מסכה, על השוטר לאכוף את החוק. כמובן שיש דרך, אבל לפעמים אזרחים לא מבינים שזו עבודת השוטר".
מה תגידי לצעירים השוקלים להצטרף לתוכנית?
"הייתי רוצה להגיד להם לא לחשוב פעמיים. אם אתם אוהבים את העבודה, חושבים על זה ורוצים עתיד בטוח, אז לכו על זה בכל הכוח".
"להגן על זכויות"
ארבל אבידור, בן 25, משתתף במחזור ח' של הקורס, גר ברעות ומשרת בתחנת צפון תל אביב. הוא לומד תואר ראשון בפסיכולוגיה.
"אל תוכנית צוערי שהם הגעתי דרך אתר הגיוס של משטרת ישראל", הוא מספר. "לאחר הגשת מועמדות ושיחה ראשונית התרשמתי לחיוב מהתוכנית. מטרתה מונעת ממקום של קידום מערכתי דרך גיוס כוח אדם איכותי. בנוסף, התוכנית מותאמת לסטודנטים.
"החלטתי להתגייס למשטרה לאחר הסבר ששמעתי על התוכנית, העמקה אל תוך ערכיה של משטרת ישראל והכרת כוח האדם. הופתעתי לטובה. זהו אכן התחלתו של שינוי, שינוי אמיתי, במרתון ולא בספרינט, ולכן הוא יצליח. בתוכנית לומדים המון, על היסטוריית המשטרה, ערכים, סמכויות. אני מצפה להמשך שירות משמעותי, תורם ומלמד".
ומה הוא חושב על תפקוד המשטרה בהפגנות האזרחים? "להפגין זוהי זכות בסיסית של כל אזרח. מטרת משטרת ישראל היא להגן על אותן זכויות היסוד של אזרחיה. אלימות כלפי שוטרים היא דבר פסול במהותו. אנחנו כאן בכדי לשרת את האזרח, לדאוג לצרכיו ולזכויותיו. כן, הדבר לפעמים דורש אכיפה כזו או אחרת לטובת שאר האזרחים. יש לפעול בכבוד והבנה דו־צדדיים. המלצתי לצעירים היא להתגייס לגוף שמטרתו סגולה, גוף שאין דומה לו, גוף מורכב ומאתגר".
הוא מסכם בסיפור על אירוע שהשתתף בו, שבמהלכו נעצר חשוד בשוד: "במהלך משמרת במרחב ירקון בתל אביב, התקבלה קריאה על אירוע שוד במאפייה. הגעתי למקום עם שותפי, ותשאלנו את מנהל המאפייה לגבי פרטיו של החשוד. לאחר הוצאת צילומי אבטחה וקבלת תיאורו המדויק של השודד, הצלחנו לאתר אותו ולעצור אותו. במהלך המעצר הוא התנגד, אך הצלחנו להשתלט עליו".
"לחימה בפשיעה"
חמוטל מזרחי, בת 23, בוגרת מחזור ח', גרה ברעות ומשרתת בתחנת לב הבירה בירושלים. היא סטודנטית למדעי המדינה ותקשורת בבר אילן.
"בצבא עסקתי בתחום המודיעין והביטחון בעוטף עזה", היא מספרת. "הבנתי אז שהשאיפה שלי היא להתעסק בביטחון, בעזרה והובלת הציבור, במקומות מפתח אמיתיים אל מול האזרחים ולחימה בפשיעה ומיגורה. מדובר במסגרת שמשרתת את הציבור, ומטרתי היא לשרת את הציבור על הצד הטוב ביותר.
לצעירים ששוקלים להצטרף לתוכנית היא ממליצה: "אם זה נשמע להם מעניין ותחום שהם רוצים לעסוק בו, לא להסס לנסות. לנסות להדוף ביקורת שלילית ולחלום בגדול. ממליצה לקרוא על צוערי שהם באתר ולהתרשם מצוערים ותיקים בתחנות. צריך אנשים טובים בכל מקום, אבל בפרט במקומות כמו המשטרה".
עוד חדשות מודיעין