בתום שנה מאתגרת מלאה בחששות ולחצים, הבריאות שלנו זקוקה לתשומת לב מיוחדת. מומחי כללית עושים לכם חיים פשוטים יותר וממליצים על בדיקות מעקב ושגרת טיפולים במרפאות הקרובות לביתכם. ואם אין לכם כוח לצאת מהבית? גם כאן יש מענה בזכות שירותי און-ליין ברפואת משפחה, ברפואת ילדים וברפואת עור ובאמצעות שירות וואטסאפ מרפאתי המאפשר לקבל את כל שירותי המרפאה מהנייד: קביעת תורים, הפניות, התחייבויות וגם אפשרות לבקש החזרים און –ליין והכל במסלול המהיר. תנו לעצמכם את המתנה האמיתית: גוף בריא בנפש בריאה. זה הזמן שלכם!
ד"ר אלדר שניידר וד"ר אורי בלה, מנהלי מרכז בריאות הילד בלוד ובמודיעין של כללית, מספרים על החיסונים שחשוב לבצע, תזונה נכונה, בדיקות וטיפולים ייחודיים שניתנים כיום במרפאות.
דגשים ברפואה מונעת ורפואת שגרה בילדים
רפואה מונעת בילדים מהווה נדבך מרכזי בבריאות הציבור ובהתפתחות מיטבית של דור העתיד – הילדים שלנו. מחקרים אפידמיולוגיים מראים כי התערבות מניעתית בגיל הצעיר משפיעה משמעותית על בריאות עתידית ומפחיתה תחלואה בגיל המבוגר.
תזונה נכונה
תזונה מאוזנת בגיל הילדות מהווה גורם משמעותי במניעת השמנת יתר ומחלות מטבוליות. מחקרים מצביעים על קשר ישיר בין דפוסי תזונה בילדות המוקדמת והתפתחות גורמי סיכון למחלות לב וכלי דם.
חשוב להקפיד על 5 דברים: ארוחות מסודרות המכילות את כל אבות המזון, צריכה מספקת של פירות וירקות טריים, הגבלת צריכת ממתקים ומזון מעובד, הקפדה על שתיית מים מספקת, הימנעות ממשקאות ממותקים.
חשוב לדעת כי במרפאות בריאות הילד של כללית ישנן דיאטניות קליניות שנותנות ייעוץ תזונתי מותאם אישית לילדים וכן סדנאות משפחה בריאה להדרכת כלל המשפחה בנושאי תזונה ופעילות גופנית.
פעילות גופנית והתפתחות מוטורית
מחקרים עדכניים בתחום הנוירופיזיולוגיה ההתפתחותית מדגישים את חשיבות הפעילות הגופנית בהתפתחות המוח והתפקוד הקוגניטיבי. מינימום של 60 דקות פעילות גופנית יומית בעצימות בינונית עד גבוהה נמצא כמשפר מדדים קוגניטיביים ולימודיים, לכן מומלצת לפחות שעה של פעילות גופנית מידי יום הכוללת: עידוד משחקי חצר ופעילויות ספורטיביות כגון משחקי כדור, ריצה ורכיבה על אופניים, הגבלת זמן מסך (טלוויזיה, מחשב, טלפון), שילוב פעילויות משפחתיות פעילות בשגרה, התערבויות מונעות ומעקב גדילה והתפתחות.
מחקרים תצפיתיים מראים כי ביקורי שגרה אצל הרופא המטפל מאפשרים זיהוי מוקדם של בעיות התפתחותיות ורפואיות. מחקרים הראו כי עד 75% מהבעיות ההתפתחותיות זוהו במסגרת ביקורי שגרה. חשוב להדגיש את החשיבות של מעקב תקופתי בטיפת חלב ובמרפאות ילדים. מעקב שוטף אחר התפתחות הילד כולל: מדידת גובה ומשקל אחת ל-6 חודשים ומעקב אחר עקומות גדילה, בדיקת התפתחות מוטורית וקוגניטיבית, מעקב אחר התפתחות חברתית ורגשית.
חיסונים ומניעת מחלות זיהומיות
תכנית החיסונים השיגרתית המורחבת, הוכיחה יעילות גבוהה במניעת תחלואה ותמותה וניתנת באופן סדיר בטיפת חלב ובמערכת החינוך. חיסונים נוספים מומלצים הם:
חיסוני השפעת העונתיים - מפחיתים משמעותית תחלואה ואשפוזים בקרב ילדים. המחקרים מראים הפחתה של 40-60% בתחלואה בשפעת ו-70-80% הפחתה במחלה קשה ובסיכון לאשפוז בקרב ילדים מחוסנים.
בניגוד לדעה הרווחת החיסון אינו גורם למחלה (החיסון אינו מבוסס על וירוס חי מוחלש) ותופעות הלוואי המעטות הינן קלות וחולפות, וכוללות כאב מקומי, אודם במקום ההזרקה וחום קל, הנמשכים 24-48 שעות. אוכלוסיות בסיכון מוגבר בהן מומלץ במיוחד על חיסון שפעת כוללות: תינוקות ופעוטות מגיל 6 חודשים עד גיל שנתיים, ילדים עם מחלות כרוניות של מערכת הנשימה (כולל אסתמה), ילדים עם מחלות לב מולדות או נרכשות, ילדים עם מחלות מטבוליות (כולל סוכרת), ילדים עם דיכוי חיסוני מכל סיבה, ילדים הסובלים מהשמנת יתר קיצונית, ילדים המטופלים באספירין לטווח ארוך, ילדים עם מחלות נוירולוגיות המשפיעות על מערכת הנשימה.
חשוב להדגיש כי השנה צפויה תחלואה קשה של שפעת, בהתבסס על נתוני התחלואה שהייתה בחצי הכדור הדרומי. על כן מומלץ להגיע להתחסן לשפעת במרפאות בהקדם האפשרי.
חיסון המנינגוקוק - מנינגוקוק הוא חיידק הגורם בין היתר לדלקת קרום המוח ואלח דם קשה עם סיכוני תמותה גבוהים ("חיידק טורף"). החיסון הפחית ב-85% את שיעור התחלואה בחיידק.
חיסון נגד נגיף הפפילומה (HPV) מומלצים לנערות ונערים בגיל ההתבגרות
הספרות המקצועית מדגישה את חשיבות הגישה ההוליסטית ברפואת ילדים מונעת. שילוב של מעקב רפואי שוטף, תזונה נכונה, פעילות גופנית וחיסונים מהווה את הבסיס לבריאות מיטבית בילדות ובבגרות.
הבדיקות שנערכות במרכז בריאות הילד במודיעין:
במרכזי בריאות הילד כללית נערכות בדיקות שגרתיות וכן בדיקות ייחודיות.
"במרכז לבריאות הילד מודיעין עושים טיפולים ובדיקות ייחודיות", אומר ד"ר בלה. "מדובר על אולטרסאונד במרפאה בחדר הרופא לאבחון מצבים דחופים כמו דלקת ריאות, דלקת תוספתן ועוד. בדיקות דם אנדוקריניות, כלומר תבחינים אנדוקריניים. טיפולים באנטיביוטיקה דרך הוריד כחלופה לאשפוז, טיפולים בנוזלים ותרופות נוגדות בחילה לילדים מקיאים, טיפול תוך ורידי בברזל וטיפולים בתרופות ביולוגיות לילדים עם מחלות כרוניות מורכבות.
בשיתוף כללית מחוז מרכז