בשבת נסעתי לקנות בשוק איכרים, אחד מאינסוף המיזמים המדהימים של אנשים טובים - שוק מהחקלאי לצרכן.
4 צפייה בגלריה
מנות שוות מירקות
מנות שוות מירקות
מנות שוות מירקות
(צילום פרטי)
בחרתי במשק פיין בשפיים (פתוחים בשבת). שעתיים של שפיות, של טיול בשפע מתוצרת הארץ ובמחירים שמזמן לא פגשתי. זו עזרה הדדית. הביקור הזה החזיר לי נשימה.
באתי לעזור לחקלאים ויצאתי עם הרגשה שהם עזרו לי יותר ועם שני ארגזים מלאים בכל טוב: דלעות יפהפיות, ירקות שורש, אבוקדו שכנראה היה אמור להיות מיועד ליצוא, לימון מאייר שאני מחפש כבר הרבה זמן, לימון מיוחד שהוא למעשה הכלאה של לימון עם תפוז, מלא מיץ וחמיצות רכה ומתקתקה.
הסתובבתי, ליקטתי וחשבתי על מתכונים. בסוף בחרתי ללכת על גראטן בכמה צורות - ירקות שורש, בצל סגול ודלעת בחמאה, מייפל אגוזים וגבינה כחולה. כולם נשלחו לתנור, והוא כבר מייצר את הפלא.
עם ישראל חי.

4 צפייה בגלריה
גראטן ירקות שורש
גראטן ירקות שורש
גראטן ירקות שורש
(צילום פרטי)

גראטן ירקות שורש


החומרים:
חצי דלורית קלופה ופרוסה
3-2 שורשי סלרי
3-2 בטטות
3-2 סלקים
כ־300 מ"ל שמנת מתוקה (אפשר לדלל עם חלב)
שליש כוס יין לבן (לא חובה אבל מוסיף)
כ־50 גרם חמאה מומסת
כ־100 גרם פרמז'ן מגורר
3-2 שיני שום
אגוז מוסקט מגורר (לא חובה)
מלח גס
פלפל שחור גרוס
ההכנה:
קולפים ופורסים את כל השורשים לפרוסות בעובי של כסנטימטר.
מערבים יחד בקערה את השמנת, החמאה המומסת, השום והתבלינים.
משמנים את התבנית בנדיבות, מפזרים מעט מלח גס, יוצקים מעט מתערובת השמנת, ומתחילים לסדר יפה את פרוסות השורשים. עדיף לטבול תחילה ברוטב השמנת כדי שכל פרוסה תהיה עטופה יפה ברוטב, או פשוט ליצוק מעל באופן שווה.
מכסים בנייר אפייה ומעל בנייר כסף, מכניסים לתנור שחומם מראש על 180 מעלות לכשעה וחצי או עד שהפרוסת רכות, מסירים את הכיסויים, מפזרים פרמז'ן מגורר, ושולחים שוב לתנור לעוד כחצי שעה או עד שמשחים יפה.
● אפשר לוותר על השמנת ולהכין רוטב על בסיס שמן זית, או שמן זית וחמאה מומסת, להחליף בכחצי כוס שמן עם כל שאר החומרים.
המתכון סלחני. אפשר לשחק בחומרי הגלם (לפת, קולורבי, שומר) ובכמויות בהתאם למה שיש וגודל התבנית.

4 צפייה בגלריה
גראטן בצל
גראטן בצל
גראטן בצל
(צילום פרטי)

גראטן בצל


החומרים:
3-2 בצלים סגולים או רגילים, פרוסים לפרוסות עבות
4-3 שאלוטים קלופים וחצויים (לא חובה)
כחצי כוס שמנת חמוצה
כ־30 גרם (שתי כפות) חמאה מומסת
30-20 גרם פרמז'ן מגורר
2 שיני שום כתושות
מלח גס, פלפל שחור גרוס
ההכנה:
משמנים את התבנית או הסנייה בחמאה, מפזרים מלח גס, מניחים את הפרוסות בשכבה אחת.
בקערה מערבבים את השמנת, החמאה המומסת ושאר התבלינים ויוצקים.
מכניסים לתנור שחומם מראש על 180 מעלות לכחצי שעה או עד שהבצל מרוכך ושחום יפה.

4 צפייה בגלריה
דלעת בחמאה, מייפל אגוזים וגבינה כחולה
דלעת בחמאה, מייפל אגוזים וגבינה כחולה
דלעת בחמאה, מייפל אגוזים וגבינה כחולה
(צילום פרטי)

דלעת בחמאה, מייפל אגוזים וגבינה כחולה


החומרים:
דלעת, איזה סוג שאוהבים. אני בחרתי בדלעת ערמונים, יפה ומתחברת, מושלמת לכל הטעמים.
כ־30 גרם חמאה (שתי כפות) מומסת
3-2 כפות מייפל
2 שיני שום כתושות
מלח גס, פלפל שחור גרוס
כמה ענפים של תימין לימוני (לא חובה)
חופן אגוזי מלך או פקאן, קלויים במחבת עם מעט חמאה או שמן זית וצ'ילי גרוס או פפריקה מתוקה
מעט גבינה כחולה בהגשה

קראו גם:

ההכנה:
חוצים דלעת לשניים ומנקים את המרכז.
מערבבים את החמאה ושאר החומרים לרוטב סמיך ויוצקים במרכז כל חצי דלעת, מברישים את הדופן הפנימית והשוליים.
מעבירים לתבנית ומכניסים לתנור שחומם מראש על 180 ל־45 דקות או עד ריכוך. חשוב מדי פעם להבריש את הדלעת ברוטב ולהמשיך עד לריכוך והשחמה יפה. בהגשה מוסיפים אגוזים ומעט גבינה כחולה.