הסיטואציה הזו מעלה חששות כבדים בנוגע לאופן שבו יטופלו ענייניו האישיים, הבריאותיים והכספיים במידה ולא יוכל עוד לנהל אותם בעצמו. כאן נכנס לתמונה כלי משפטי חשוב הנקרא "ייפוי כוח מתמשך", המאפשר לכל אדם לתכנן את עתידו ולהחליט מראש מי ייצג אותו וכיצד יפעל בשמו באותם תחומים קריטיים.
1 צפייה בגלריה
ייפוי כוח
ייפוי כוח
ייפוי כוח
(צילום: FREEPIK)
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי המנוסח בעזרת עורך דין שהוסמך לכך, המעניק לאדם שליטה עתידית בכל הנוגע לקבלת החלטות אישיות, החלטות על רכוש וכן החלטות רפואיות, במקרה בו יאבד את הכשירות. בשונה מההליך המוכר של מינוי אפוטרופוס, הכרוך בהליכי בית משפט מורכבים, ייפוי הכוח המתמשך נועד להקל על האדם ועל קרוביו מבחינה בירוקרטית ולהבטיח כי רצונותיו יישמרו באופן ברור. התהליך מתאים למי שמעוניין לשמר את זכות הבחירה גם בזמן שבו לא יוכל לבטאה במפורש, ומעבר לכך – הוא מאפשר לקבוע הנחיות מדויקות לגבי פעולות במישור הפיננסי, הטיפולי והאישי.
מדוע חשוב לערוך ייפוי כוח מתמשך בעזרת עו"ד מוסמך?
האפשרות לתת תוקף משפטי לטיפול בענייניכם האישיים והכספיים היא צעד משמעותי, ובשל כך החוק מחייב שייפוי הכוח ייערך אך ורק בידי עורך דין בעל הסמכה מיוחדת בתחום. יש לכך כמה סיבות עיקריות. ראשית, מדובר בהקניית סמכויות רחבות למיופה הכוח, העלולות להשפיע ישירות על חייו של הממנה ועל רכושו. לכן, חשוב שההליך יתבצע בצורה מקצועית ושקופה, תוך הבהרה מלאה של ההשלכות המשפטיות של כל סעיף וסעיף במסמך.
שנית, עורך דין ייפוי כוח מתמשך יודע לפרט את ההגבלות הקבועות בחוק הנוגעות לתחומים מסוימים, וכן להנחות את הממנה כיצד לצמצם סיכונים. כך, ישנן הנחיות מקדימות המשמשות כבסיס לפעולות מיופה הכוח בעתיד, ומאפשרות התאמה מיטבית לרצונותיו של הממנה. יתרה מכך, עריכת ייפוי הכוח אצל עורך דין מבטיחה שהמסמך ינוסח באופן שלא משתמע לשתי פנים, ושתימנעו מעימותים מיותרים או פרשנויות שגויות בהמשך.
חשוב לדעת כי המסמך נכנס לתוקף רק בעת שהממנה מאבד כשירות לפי הקריטריונים שהוגדרו בו, ואין בו צורך עד לרגע זה. במילים אחרות, החופש לחיות ולקבל החלטות נשמר באופן מלא עד שאכן תתעורר הדרישה לכך.
תכנון העתיד תוך שמירה על כבוד האדם
ייפוי כוח מתמשך לא נועד רק לתרחישים רפואיים או פיזיים. הוא נוגע גם לעניינים כלכליים – כמו ניהול חשבונות בנק, השקעות ונכסים – וכן לעניינים אישיים, כגון החלטות לגבי מקום מגורים והטיפול היומיומי הנדרש. כך, בניגוד למינוי אפוטרופוס על ידי בית משפט (שעשוי לא להתאים לנסיבות או לרצונות), ייפוי הכוח המתמשך מאפשר לאדם לקבוע בדיוק איך יראו חייו במקרה של ירידה בצלילות או כשירות.
הליך זה מספק גם לבני המשפחה ודאות ושקט נפשי, שכן הם יודעים מראש מי אמון על הטיפול והניהול, ומהן ההוראות המפורשות בנושא. הדבר מונע מצבים של חוסר אחדות או חילוקי דעות לגבי הטיפול באדם, כמו גם מעשי ניצול העלולים להתרחש ללא הנחיות ברורות. יתרון נוסף נעוץ בהימנעות מהליכים משפטיים מורכבים בעתיד: בעוד אפוטרופסות עשויה לדרוש התערבות או אישורים חוזרים, ייפוי הכוח נכנס לתוקף באופן אוטומטי ברגע המוגדר, ללא צורך בחתימת ערכאה שיפוטית.


מוגש מטעם: לביא נעים – משרד עורכי דין