עמית גל, מנהל רשות שוק ההון הזמני, התייחס לשינויים הצפויים: "זה מהלך כואב ומאוד לא פופולרי, אבל לא הייתה ברירה, כי אחרת התוכניות היו קורסות תוך חודשים, ולא היו יותר תשלומים בכלל בטווח קרוב מאד." ואולם, האם יש משהו בדבריו?
הסיבות למהלך השנוי במחלוקת
כיום, כ-4.6 מיליון איש מכוסים בביטוח סיעודי בקופות החולים. במסגרתו, בכל שנה משולמים למבוטחים סיעודיים כ-3 מיליארד ש"ח. לדברי רשות שוק ההון, בשנה האחרונה חלה עלייה משמעותית בכמות תביעות הסיעוד המוגשות, יחד עם עלייה משמעותית גם במספר מקבלי הקצבה. בנוסף לכך, שינוי שנעשה בשנים האחרונות בפרוצדורה מול ביטוח לאומי מאפשר לתובעים להגיש בקשות שוב ושוב, אם תביעתם נדחתה, ועם מעט מאוד מגבלות לגבי הליך ההגשה החוזרת. תקנה חדשה זו יוצרת עומס במוסד, ובמקרים מסוימים למצב שבו מי שמקבל קצבאות הוא לאו דווקא מי שהכי צריך אותן, אלא מי שמתעקש הכי הרבה ופונה שוב ושוב. עלייה זו בכמות התביעות עשויה בהחלט לפגוע בזמינות הפוליסות וביכולתן לספק כיסוי ביטוחי לכל מי שצריך.
"מדובר פה בסכומים גבוהים, ולכן כדי למנוע את המהלך ולסייע מתקציב המדינה היה צריך להעלות מיסים, וזה לא יקרה," טען גל. לדבריו, גם לאחר הארכת תקופת ההמתנה, צפוי שמרבית התביעות בביטוח הסיעודי ישולמו, שכן חלק עיקרי מהתביעות הוא לתקופות ארוכות יותר.
החלש סובל
באופן לא מפתיע, מי שהולכים להיפגע הכי הרבה מהמהלך הצפוי של רשות שוק ההון הם החלשים ביותר. מי שכבר חתם על פוליסת ביטוח סיעודי פרטית לא צפוי להיפגע, שכן בחברות הביטוח הפרטיות, המבוטחים חותמים על הסכם חוזי מול חברת הביטוח, וכנגד פוליסה שלא משנה את תנאיה לאור שינויים שמוכתבים ממוסדות המדינה. אך אלו שמבוטחים אך ורק על ידי ביטוח סיעודי בקופות החולים, עתידים להיפגע מאוד מהמהלך הזה.
עם האמור, חברות ביטוח רבות בימינו מסרבות לשווק ביטוחים סיעודיים ללקוחות. ביטוח סיעודי פרטי הוא קונספט שכמעט ולא קיים היום - לא כביטוח קולקטיבי במקומות עבודה, ואף לא כביטוח פרטי.
אורנה יחזקל, סוכנת ביטוח שמומחיותה בתחום הסיעוד, אמרה בתגובה למהלך: "דווקא עכשיו המדינה מפנה עורף לאוכלוסייה ששילמה כל חייה לקופות החולים והגיעה למצב סיעודי. אסור לנו כחברה להפקיר את הקשישים הנזקקים ולומר שאין לנו כיסוי הולם." עוד הוסיפה יחזקל כי "מחובתה של המדינה לתת גב לאזרחים הוותיקים ולא להרע את מצבם. השינוי לרעה כעת בביטוח הסיעודי שאושר על ידי רשות שוק ההון הוא על סמך תחזיות עתידיות. שיראו לי שכבר עכשיו חברות הביטוח וקופות החולים מפסידות כסף בגין הביטוחים הסיעודיים, כשבעבר הן עשו .
ביטוח סיעודי רק למי שצריך אותו באמת
המהלך הממשמש ובא של רשות שוק ההון עלול לפגוע קשות ברבים מבעלי הביטוחים הסיעודיים, שבמקרים רבים אין להם את מרחב התמרון הכלכלי כדי לחכות עד שייעשה עמם צדק. כל שנותר לקוות הוא שהמדינה תתעשת ותתקן את הפרצה המאפשרת הגשות אקססיביות של תביעות לביטוח סיעודי. כך, בטווח הרחוק, אולי יהיה יותר מה לתת לאנשים שצריכים את הסיוע הסיעודי כאן ועכשיו.
מוגש מטעם: זכותי