איך אפשר להפחית את רמת הכולסטרול בגוף האדם?
באופן כללי הרופאים ממליצים להוריד כולסטרול באמצעות שינוי באורח החיים, אך יש גם תרופות מיוחדות להורדת כולסטרול. כדי להוריד את רמת הכולסטרול הרע בדם ניתן ליישם את הפעולות הבאות:
• פעילות גופנית באופן קבוע ומסודר: ההמלצה היא לבצע פעילות גופנית לפחות 3 פעמים בשבוע, ואפשר לעשות הליכות של כשעה, עדיף בקצב של כ-5 קמ"ש עד 7 קמ"ש. אם מבצעים הליכות כדאי להתחיל בקצב איטי ולהגביר את קצב ההליכה בהדרגה, וניתן לשלב תרגילים שונים לגמישות ותרגילי כוח בתנגודת.
• הימנעות מעישון: עישון הוא אחד מגורמי התמותה המרכזיים בעולם המערבי, לכן מומלץ לכולם להימנע מעישון, והפסקת העישון מסייעת בין היתר בהפחתת רמת הכולסטרול בדם.
• תזונה בריאה, נכונה ומאוזנת: הדרך היעילה ביותר להפחתת רמת הכולסטרול הרע בדם היא בעזרת שינוי תזונתי ויש לשלב בתזונה מאכלים בריאים שמפחיתים את הכולסטרול הרע.
שינוי בהרגלי התזונה מסייע בהפחתת הכולסטרול ויכול לחולל פלאים בנושא זה, לכן מומלץ לפנות לאנשי המקצוע כדי לבנות תפריט מאוזן ובריא יותר ולשלב מזונות ומאכלים המכילים מרכיבים שמשפרים את בריאות הלב וכלי הדם. בנוסף לזאת, יש להסיר מהתפריט היומי והשבועי מאכלים שמגבירים את רמת הכולסטרול בדם, לכן יש להקפיד על תזונה נכונה ומאוזנת.
לצרוך שומנים איכותיים ובריאים
גוף האדם חייב אספקה של שומנים כדי לתפקד היטב, אך כדי להימנע מרמת כולסטרול גבוהה בדם יש למתן ולהגביל את כמויות השומנים בתזונה וחשוב לצרוך שומנים בריאים. כדאי לדעת כי השומנים מהווים חלק משמעותי מהצריכה הקלורית אך כדי להפחית את רמת הכולסטרול הרע יש להימנע מצריכת שומנים רוויים או להגביל את צריכתם עד לכ-7%. השומן הרווי מגביר את רמת ה-LDL בדם, והוא נמצא בשפע במאכלים מסוגים שונים כגון בשר אדום, נקניקים, מוצרי חלב (חמאה, שמנת, גבינות קשות וכו'), מאכלים מעובדים ומתועשים, מאפים שונים, שוקולד, אוכל מטוגן בשמן עמוק, מיונז ועוד.
כמו כן, חשוב להפחית את כמויות שומן הטרנס שצורכים בתזונה, מאחר שהשומן מעלה את רמת הכולסטרול הרע בדם ומפחית את רמת הכולסטרול הטוב. לשומן טרנס אין ערך תזונתי, לכן יש מדינות האוסרות שימוש בו. שומן טרנס נמצא בכמות גבוהה במאכלים ומזונות כמו מרגרינה, בורקס, מאפים שומניים ועוד.
במקום שומנים שמגבירים את רמת הכולסטרול הרע מומלץ לצרוך שומן בריא ממקור צמחי (שומן בלתי רווי, במיוחד מסוג אומגה 3 או 9) כמו שמן זית, או לשלב בתזונה מאכלים שיש בהם שומנים בריאים, למשל אגוזים, אבוקדו, טחינה ושמן זית. השומן הבלתי רווי נמצא גם בדגי מים קרים וטריים כמו סלמון וטונה.
בנוסף לזאת, כדאי לבצע שינוי תזונתי ולעבור לתזונה הכוללת הרבה ירקות ופירות טריים, במגוון צבעים, ומומלץ לשלב בתזונה קטניות ודגנים מלאים. כמו כן, ניתן לשלב חליטות של תה ירוק ולהכין שייקים עתירים בנוגדי חמצון.
מוגש מטעם: הרבלייף