קציצות ירוקות, קציצות מנגולד נימוחות בפה ורוטב חמצמץ שמענג את החיך. זה מתכון שהולך איתי שנים ארוכות ואף פעם לא מאכזב.
2 צפייה בגלריה
קציצות ירוקות
קציצות ירוקות
קציצות ירוקות
(צילום: ריאן)
אני מכין קציצות בשר, אבל יש גם גרסה צמחונית שבה כל ירק יכול להתאים, כל ירק והטעם המיוחד שלו.
אני בחרתי במנגולד, זה הפשוט והזמין בסופרמרקטים, אבל שימו לב שלאחר הגשמים מתחילה הפריחה בשדות של החובזה (החלמית), העולש והתרד. גם הם נפלאים למנה הזו ולתבשילים וסלטים חמים.
קראו גם:
אפשר לקנות אותם בשווקים הערביים או מי לצאת לקטיף.

קציצות ירוקות

חומרים לקציצות:
4 חבילות עלי מנגולד (בערך 1.5 ק"ג ירק)
חצי ק"ג בשר טחון לא שמן
2 בצלים גדולים יבשים מגוררים וסחוטים
4 שיני שום כתושות
2 ביצים
2 פרוסות לחם מושרה במים וסחוט
3 כפות פירורי לחם או קמח מצה
כפית פלפל שחור
כפית שטוחה פלפל אנגלי
קמצוץ כמון
מעט צ'ילי גרוס
חומרים לגרסה הצמחונית:
4 חבילות מנגולד (בערך 1.5 ק"ג ירק )
2 חבילות פטריות
2 בצלים גדולים יבשים מגוררים וסחוטים (אפשר גם בצל סגול)
בצל ירוק
4 שיני שום כתושות
2 ביצים
2 פרוסות לחם מושרה במים וסחוט
3 כפות פירורי לחם או קמח מצה
כפית פלפל שחור
כפית שטוחה פלפל אנגלי
קמצוץ כמון
מעט צ'ילי גרוס
2 צפייה בגלריה
קציצות מנגולד נימוחות בפה ורוטב חמצמץ
קציצות מנגולד נימוחות בפה ורוטב חמצמץ
קציצות מנגולד נימוחות בפה ורוטב חמצמץ
(צילום: ריאן)
חומרים לרוטב:
10 שיני שום חצויות
גבעולי מנגולד חתוכים ונקיים מסיבים (משתי חבילות)
חבילת סלרי גבעולים ועלים
5-4 תחתיות ארטישוק חתוכות לרצועות (לא חובה אבל שווה מאמץ)
כפית כורכום
כפית פלפל שחור גרוס
מלח
חצי לימון קלוף ופרוס
3 כוסות מים רותחים (או ציר ירקות / עוף / בשר)
מעט שמן לטיגון
ההכנה:
מתחילים בטיפול העלים. לא משנה באילו עלים משתמשים חשוב להסירם מהגבעול. חולטים את העלים ארבע-חמש דקות במי מלח וסוחטים. אם בוחרים בעלי מנגולד, את הגבעולים חולטים לחוד כשבע דקות ושומרים לרוטב.
עוברים להכנת הקציצות. מערבבים את כל החומרים בקערה עד לקבלת תערובת אחידה ומניחים בצד לחצי שעה.
יוצרים קציצות שמנמנות ומאורכות. מטגנים קלות משני הצדדים. אפשר לוותר על תהליך הטיגון ולסדר אותן על תבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה משומן. להכניס לתנור שחומם מראש על 180 מעלות ולהשאירן שם כעשר דקות.
עוברים להכנת הרוטב. בסיר שטוח ורחב מחממים מעט שמן, מוסיפים את הגבעולים והארטישוקים אם יש, מטגנים יחד כשלוש דקות, מוסיפים את השום ומטגנים יחד עוד שתי דקות. מוסיפים את הנוזל ומביאים לרתיחה. מוסיפים את פרוסות הלימון ומתבלים/ מבשלים על אש נמוכה עוד כ־20 דקות.
מסדרים יפה את הקציצות ברוטב אחת ליד השנייה ומבשלים על אש קטנה במשך כ־20 דקות.